Procurorii gălățeni sunt colaboraționiști politic sau îndrăgostiți

   Parchetele din Galați trăiesc într-o ”dolce farniente” în ceea ce privește corupția locală, ”sindrom Ponta” indus de politicienii de stânga care au controlat tot ce mișcă, de 25 de ani, în județul de la Dunăre. Gălățenii au fost intoxicați cu plevușcă, în timp ce extrem de puținele cazuri mai importante de corupție descoperite au fost ratate.

   DNA Galați a trăit ani buni din cazul Aviasan, dosar așa de competent rezolvat că o parte a lui a fost luată de structura centrală anticorupție. Disjuns din acesta, dosarul în care apar numele senatorului Eugen Durbacă, deputatului Mircea Toader și deputatului Bogdan Ciucă se afla acum într-o ceață totală, la DNA București. Eroul principal al afacerii, ex-deputatul Mihail Boldea, a fost arestat preventiv o perioadă, însă într-un dosar al DIICOT Galați, și acum zburdă prin instanțele din țară. Pe lângă dezinteres în rezolvarea dosarului cu nume grele, la DNA Galați, pe timpul cercetărilor, s-a născut și o poveste de dragoste între Boldea și procurorul Mihaela Agheniței. Schimbările produse la DNA Galați, prin plecarea șefului Gheorghe Ivan și a Mihaelei Agheniței, nu au făcut să dispară idilele romantice în avantajul rezolvării unor dosare de corupție. Dorina Ivașcu, procuror nou cooptat în echipa DNA Galați, nu s-a remarcat prin rezolvarea vreunui dosar greu, în schimb a reușit să tulbure apele cu o poveste de dragoste cu un ofițer de poliție care, în urma scandalului produs, a fost nevoit să-și părăsească familia și postul.

   Tot la DNA Galați a apărut o specie nouă: dosarul servit. Oameni ai legii, cu ani grei de Justiție în spate, bănuiesc că dosarul prefectului Emanoil Bocăneanu a fost manevrat de principalul partid politic din zonă. Capetele de acuzare ar fi fost manevrate de greii partidului, pe fondul unei neatenții (a se citi prostie) evidente a victimei, asta pentru a avea și politicienii locali corupții ei din administrație. Altfel, nu dădea bine la DNA și nici la politic.

   Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și-a arătat limitele atunci când, în dosarul de ”ucidere din culpă şi exercitarea fără drept a unei profesii” al doctorului Călin Doboș, a intrat în ecuație, ca eventual complice, președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa. Sunt doi ani și jumătate de când procurorii se învârt în jurul dosarului și nu îl trimit în instanță. Tot aci a fost șef, o lungă perioadă, procurorul Costache Roșca Caloinescu, magistrat implicat în dosarul Aviasan.

   Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați s-a remarcat prin ”ratarea” unui mare dosar de corupție instituționalizată, privind traficul de permise auto de la Poliția Rutieră, dar și cu o poveste halucinantă în care prim-procurorul era partenera de sex a unui infractor.  În momentul în care procurorul Paula Tănase înregistra dosarul privind traficul de permise auto, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați era Veronica Dumitrache. După cum reiese din memoriul adresat DNA București de către Paula Tănase, Veronica Dumitrache, acum judecător la Tribunalul Galați, era concubina lui Pintilie Ion, zis Țăranul, interlop cunoscut în Tecuci și singurul arestat în respectivul dosar.

   Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați este cel care are grijă să fie ”liniște” în zonă. De aici n-ai să auzi cazuri răsunătore privind persoane din administrația locală sau politicieni. Procurori de aici, împreună cu polițiști de la Investigarea Fraudelor, au ”îngropat” dosarul de evaziune fiscală al deputatului PSD Florin Pâslaru, politician care a devalizat firma TV Galați și a lăsat mulți ziariști fără contribuțiile sociale plătite la zi. Constatările sunt valabile doar pentru procurorii care acoperă județul Galați.

   DIICOT Galați este cea care a reușit sa obțină arestarea lui Boldea, până când acesta a fost preluat de DNA. În afara acestei ”floricele”, procurorii de aici strecoară multă plevușcă și scapă rechinii. Într-o intervenție televizată, la Realitatea TV, avocatul bucureștean Georgiu Coman a afirmat, la începutul anului în curs, că procurorul-șef Sorin Cărare este un personaj corupt și că ar avea legături de afaceri cu arestata Alina Bica, fosta șefă a structurii la nivel național.

   Sorin Țiței