Societăţile finanţate din bani publici – oferite pe tavă unor căpuşe cu carnet de partid

   Societăţile finanţate din bani publici au ajuns pe mâna unor activişti de partid care nu au pic de experienţă în a manageria o societate comercială profitabilă. Mulţi dintre membrii consiliilor de administraţie ale societăţilor din subordinea Consiliului Local Galaţi ar putea fi excluşi din structura de conducere a acestora întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a face parte din asemenea organisme.

   În componenţa Consiliului de Administraţie al Zonei Libere Galaţi, acolo unde candidatura directorului liberal Angela Ivan pentru a deveni membru în CA a fost respinsă, în timp ce a fost acceptată cea a lui Mihai Istrate – consilier personal al primarului, care s-a remarcat prin falimentarea unor afaceri. Abuzul a fost sesizat de Conducerea PDL Galați: „La Zona Liberă, ar fi trebuit să introducă în CA şi un reprezentant al Ministerului de Finanţe, dar nu există. Zona Liberă este o regie autonomă, trebuia să respecte legislaţia în cazul regiilor autonome. Actualul director, Angela Ivan – un om cu studii şi experienţă – nu a fost acceptată în Consiliul de Administraţie, deşi şi-a depus dosarul. Dar îi avem, în schimb, pe Adrian Ţârdea, care lucrează la o firmă de pază, Simona Hapeci – jurist, Leonard Gogoaşă – economist, om de afaceri, Sterian Docan – fost cadru militar, Mihai Istrate – ştiu că are experienţă în afaceri, dar mai mult în falimentarea unor firme. Constat că există un personaj – Mihai Ştefan – care este în AGA la Transurb şi nici nu a finalizat studiile liceale. În cazul regiei autonome, se precizează foarte clar că oamenii selectaţi trebuie să aibă experienţă în managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome. S-au numit oameni, probabil, şi în celelalte consilii, doar pe criteriu că aparţin anumitor partide”, a afirmat Doru Resmeriță.

   Conducerea PDL Galaţi îi pe acuză aleşii locali de abuz în serviciu şi trafic de influenţă. „Hotărârea Consiliului Local privind componenţa consiliilor de administraţie încalcă foarte multe dintre principiile care au fost elaborate şi sunt în legislaţie. Aceste principii se referă la eficienţă managerială, la transparenţa în selecţia oamenilor implicaţi în managementul acestor societăţi şi avea ca obiectiv, de fapt, depolitizarea. A existat o negociere politică în baza căreia a existat un protocol încheiat între membrii USL şi primar, în care s-a stabilit cum se împart poziţiile în aceste consilii de administraţie. Oamenii nu au înţeles că există o legislaţie nouă, că nu mai există oameni numiţi de anumite partide (...) Există o declaraţie a primarului, făcută într-o conferinţă de presă, în care spune că s-au dat patru locuri la PP-DD. Nu se pot da locurile la PP-DD, PSD, PNL, PC, ci, conform legii, trebuie să existe un concurs”, a mai declarat Doru Resmeriţă, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Galaţi.

   Corina Dobre