Pesedelul de la USR, Bogdan Rodeanu, nu încalcă blocada ”ciumei roșii” privind zona metropolitană Galați-BrăilaSingura șansă de dezvoltare a zonei dunărene Galați-Brăila este proiectul mai vechi al regretatului scriitor Laurențiu Ulici privind constituirea unei zone metropolitane. La sfârșitul anilor 1990, Laurențiu Ulici, în calitate de senator de Brăila, a propus ca cele două orașe de la Dunăre să se unească fizic și administrativ pentru a deveni cea mai mare aglomerare urbană după București. Megalopolisul ar fi adus celor două zone componente, fără eforturi deosebite, o explozie economică și socială. Ideea a fost ucisă de PSD, partid care își trage seva electorală din zonele decimate de sărăcie și aflate la limita de jos a educației.

Pornind de la principiul că figurile noi în politică pot relansa proiecte mari, i-am propus deputatului USR de Galați Bogdan Rodeanu, în urmă cu aproape două luni, să încerce, în vacanța parlamentară, să schițeze un proiect de lege metropolitană pentru zona noastră, pe care să-l armonizeze cu colegii de la alte partide. La nivel declarativ, tânărul politician s-a arătat încântat de ideea pe care, spunea Rodeanu, o avea în minte de ceva vreme. Mai mult, a afirmat că a încercat să găsească un model de lege metropolitană, pentru a se inspira, dar nu a reușit și că va încerca să-l obțină prin aparatul tehnic al Parlamentului. După ce m-a asigurat că îl va implica în primă fază și pe colegul său, senatorul USR Edward Dîrcă, deputatul Rodeanu a promis că în trei-patru zile îmi va comunica primele relații despre mersul proiectului. Au trecut aproape două luni de atunci și deputatul USR Bogdan Rodeanu nu a suflat public nicio vorbă despre un eventual proiect de lege metropolitană. În această perioadă, cei doi parlamentari ai USR Galați au susținut și o conferință de presă anostă, în care n-au atins niciun subiect de interes local.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu, surprins în fotografie de site-ul cancan.ro în timp ce primea o lecție politică de la pesedista Ana Birchall, într-o cafenea de fițe din București, a început să fie perceput și în zonă drept un supus al PSD. Pesediștii gălățeni nici nu se mai feresc să-l numească ”omul nostru”. În aceste condiții, nu este de mirare că Rodeanu nu poate, la fel ca deputatul liberal VP Dobre, să promoveze un proiect nedorit de liderul local al PSD, Dan Nica. De altfel, Nica este personajul politic malefic care a reușit, în urmă cu vreo 15 ani, să rupă orice punte de negociere cu adminitrația și politicul din orașul vecin, după ce le-a luat cu forța, prin Hotărâre de Guvern, cele 1.000 de hectare din suprafața județului Brăila. Acela a fost momentul de blocare a proiectului metropolitan, gândit de pesedistul Nica pentru a compromite zona de dezvoltare ce risca să se lepede de ”roșul” osificat aici. După această rupere din teritoriul vecinilor, făcută cu premeditare, brăilenii acceptă cu greu un dialog pe tema megalopolisului. Dovadă este faptul că premierul Mihai Tudose, solicitat în același sens, refuză să dea un răspuns despre subiect și nu pare a avea un proiect metropolitan pentru zona din care provine.

Sorin Țiței

                         Pesedelul de la USR, Bogdan Rodeanu, nu încalcă blocada ”ciumei roșii” privind zona metropolitană Galați-Brăila