Garda de Mediu pune la îndoială investiţia în stațiile de monitorizare a aerului

   Montate pentru a oferi gălăţenilor, în orice moment al zilei, informaţiile legate de calitatea aerului pe care îl respiră, cele cinci staţii de monitorizare a indicilor atmosferici se dovedesc a fi inutile atât oamenilor simpli, care nu cred în corectitudinea informaţiilor, cât şi comisarilor de mediu, care cred cam acelaşi lucru.

Mai exact, în prezent, emisiile de pulberi rezultate din exploatarea haldei de zgură sunt considerate una dintre cele mai mari surse de poluare a oraşului. Asta în ciuda faptului că niciuna dintre staţiile amplasate în apropierea zonei respective nu a înregistrat vreodată depăşiri ale acestui indice atmosferic.”De la Agenţia de Mediu nu ni s-a raportat niciodată depăşiri ale pulberilor, însă, vedem norul de praf. Pentru asta am cerut celor două firme care exploatează halda de zgură ca, până pe 15 noiembrie, să facă nişte conducte, astfel încât să poată face umectare foarte puternică a zonei. Atunci vom vedea cât de mult vor fi reduse aceste emisii în atmosferă”, a explicat Liliana Cornea, comisar de mediu din cadrul Gărzii de Mediu Galaţi. De asemenea, gălăţenii sunt de părere că nu poţi avea o calitate excelentă a aerului în condiţiile date de traficul din oraş.

 

   Agenţia de Mediu îşi apără interesul

   De partea cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii Agenţiei Pentru Protecţia Mediului sunt de părere că cele 600.000 de euro cheltuite de Ministerul Mediului pentru montarea staţiilor de monitorizarea aerului reprezintă o investiţie foarte utilă pentru toată urbea. „Pe noi ne ajută foarte mult, în condiţiile în care ştim în orice moment nivelul poluării. Dacă vedem o uşoară creştere, atunci monitorizăm foarte atent zona şi luăm măsuri imediate, astfel încât să nu se ajungă la depăşiri. Aşa se face că, de exemplu, din 2009, nu au mai fost înregistrate depăşiri la pulberi în suspensie –fenomen frecvent până la montarea acestor staţii”, a explicat Mioriţa Arfire, şef serviciu Monitorizare din cadrul APM Galaţi. Mai mult, aceasta a ţinut să precizeze că oraşul nostru, monitorizat anul trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se încadrează perfect în normele organizaţiei internaţionale privind calitatea aerului, respectiv maximum 20 de micrograme pe metru cub. La măsurare, Galaţiul a înregistrat doar 18 micrograme pe metru cub, cu mult înaintea altor oraşe ca Bacău, Buzău, Bucureşti, Oaradea sau Timişoara.

   Marilena Dinu