Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” îşi omoară pacienţii

   Numărul infecţiilor intraspitaliceşti a atins cote alarmante la Galaţi. Într-un an şi jumătate, la Spitalul Judeţean au fost înregistrate 120 de cazuri. În timp ce Colegiul Medicilor acuză întreg personalul, de la infirmiere până la manager, conducerea spitalului spune că această situaţie este una perfect normală. În acelaşi timp, concluziile controlului efectuat de Ministerul Sănătăţii sunt unele incredibile.

   Moartea te paşte la orice pas în spitalele gălăţene! Locul, în care oamenii ar trebui să primească tratament adecvat şi să fie vindecaţi de boli, a devenit acum o sursă certă de îmbolnăvire. Dovadă stă numărul de infecţii intraspitaliceşti înregistrat într-un an şi jumătate la Spitalul Judeţean din Galaţi. În anul 2010, 72 de pacienţi au venit la spital cu o boală şi au plecat cu alta mult mai gravă, în urma unor infecţii cu diferiţi germeni extrem de periculoşi. Statistica Direcţiei de Sănătate Publică mai arată că în primele şapte luni ale acestui an, alte 48 de persoane au căzut pradă infecţiilor intraspitaliceşti. Totul a culminat cu moartea a doi bărbaţi, în luna august.

 

Pase cu vinovaţii

   În timp ce reprezentanţii Colegiului Medicilor acuză întreg personalul medical, pornind de la infirmiere până la conducerea spitalului, managerul unităţii sanitare este de părere că nu există vinovaţi pentru aceste tragedii.

   „Vinovată este toată lumea. Infirmierele, asistentele, medicii şi conducerea spitalului. Sunt vinovaţi cu toţii pentru că nu se iau măsuri pentru a dispărea aceste cazuri de îmbolnăviri în spital. În spital intră cine vrea şi când vrea, nu există un ambulatoriu adecvat, nu se fac controale riguroase pe secţii. Câinii mişună peste tot. Eu când am fost director am adunat toţi câinii şi i-am pus într-un padoc improvizat în spatele spitalului. Nu i-am omorât, i-am adunat. Acum de ce nu se face asta?”, declară Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.

   În schimb, conducerea spitalului spune că nu poate fi considerat vinovat cineva anume. Ba mai mult, managerul Călina Lazarovici afirmă cu seninătate că aceste cazuril de infecţii intraspitaliceşti şi amploarea pe care au luat-o sunt chiar normale. „Toate spitalele sunt populate cu anumiţi germeni, care atacă foarte uşor organismele imunodepresive. În cele mai multe cazuri rezistă la tratamentul cu antibiotice. Cât despre cele 120 de cazuri de la începutul anului 2010, numărul lor este decent. Este un lucru natural să existe aceşti germeni. Situaţia epidemiologică este aproape normală. Nu poate fi considerat cineva vinovat pentru aceste îmbolnăviri”.

 

Aparent, numărul infecţiilor este în scădere

   O scurtă privire asupra cifrelor din anul 2000 şi din 2011, în ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti, poate duce la concluzia că sistemul sanitar românesc a devenit printre cele mai sigure din lume. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. „Dacă în anul 2000 aveam, la nivelul întregului judeţ,  553 de infecţii nozocomiale, în 2001 - 607 astfel de infecţii, în anii următori numărul lor scade de la an la an, până când ajungem în 2010, cu doar 88 de cazuri. Deci, se constată o reducere a fenomenului. Nu a scăzut numărul infecţiilor, ci raportarea lor”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

   Faptul că nu se mai raportează toate cazurile de infecţii nozocomiale este recunoscut şi de managerul Spitalului Judeţean: “Problema cea mai mare este că nu se declară toate infecţiile”.

   În timp ce în alte ţări astfel de probleme sunt rezolvate prin investiţii importante, la noi, primul scop al autorităţilor este să dea jos capete. “Nu treuie să vină ministrul sănătăţii să taie capete, dacă se raportează infecţiile din spitale. Normal, trebuie anunţate din timp să se poată lua măsuri. Eu l-aş recompensa pe cel care anunţă primul. Dar nu se întâmplă aşa. Lumea se fereşte. În alte ţări se alocă imediat bani pentru rezolvarea problemelor”, a mai declarat Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.

   Cât despre locul în care a izbucnit focarul de infecţie din luna august, în urma căruia două persoane au murit iar o a treia a scăpat ca prin minune, conducerea spitalului spune că nu a fost identificat. “Nu s-a identificat sursa acestor îmbolnăviri până acum şi nici locul de unde a pornit totul. Aşteptăm rezultatele analizelor”, a conchis Călina Lazarovici.

 

Infecția vine de la ATI și neurochirurgie

   Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a prezentat, pe data de 14 septembrie, ministrului concluziile privind verificările efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă  „Sf.Apostol Andrei” Galaţi. Conform raportului de control, au fost depistate mai multe deficienţe în ceea ce priveşte managementul unităţii sanitare, dar şi a respectării prevederilor legislative privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale. „În ceea ce priveşte  mangementul unităţii sanitare, reprezentanţii comisiei de control au constat că nu a fost elaborat şi implementat Programul de dezvoltare a sistemului de control managerial, lipsa acestuia conducând la deficienţe în organizarea şi desfăşurarea activităţilor la nivelul spitalului. De asemenea, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile Ordinului MSP nr. 916/2006, privind  Prevenirea şi Controlul  Infecţiilor Nosocomiale. Unitatea sanitară a organizat defectuos Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale (încadrarea personalului, completarea fiselor de post). Nu sunt respectate prevederile privind depistarea, înregistrarea şi raportarea corectă a infecţiilor nosocomiale şi nu a fost efectuat controlul stării de purtător pentru personalul medical şi de îngrijire în anul 2011”, se arată în raportul de control al Ministerului Sănătăţii.

   În raport se mai menţionează: „În ceea ce priveşte managementul cazurilor, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii consideră că cele trei cazuri,  asistate în secţiile de  neurochirurgie şi ATI din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf.Apostol Andrei” Galaţi, pot fi încadrate ca infecţii nosocomiale cu Acinetobacter spp.(Baumanii)”.

Petrica Lazăr