Microbii lovesc din nou la Blocul de naşteri şi la Secţia de Nounăscuţi ale Spitalului Județean

   Problemele din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi par să nu se mai termine. La aproximativ o lună de la decesul a doi bărbaţi, din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, microbii lovesc din nou, dar această dată în blocul de naşteri şi în Secţia Nounăscuţi.

Spitalul Judeţean din Galaţi dovedeşte încă o dată că este fragil în faţa microbilor şi a bacteriilor. Nici bine nu s-au calmat spiritele după izbucnirea focarului de infecţie din Neurochirurgie şi ATI, că medicii s-au trezit cu alte probeleme de aceeaşi natură, în alte două secţii.

   Începând de joi seara, ora 20.00, blocul de naşteri a fost evacuat. Toate femeile care aşteaptă să nască din moment în moment au fost transferate la Maternitatea „Buna Vestire”. Tot către maternitatea „Buna Vestire” sunt redirecţionate şi gravidele care ajung la urgenţe. Accesul în secţie este strict interzis. Nimeni nu intră, nu iese şi nu naşte acolo.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică afirmă că în urma unui control efectuat pe secţie s-a descoperit incărcătură microbiană peste limitele admise. Mai pe înţelesul tuturor, microbii erau ca la ei acasă.

   Aceleaşi restricţii au fost impuse şi în cazul secţiei de Nounăscuţi. Toată lumea afară. Cinci dintre copiii născuţi prematur, care au nevoie de aparate pentru a rămâne în viaţă, au fost transferaţi de urgenţă la Spitalul de Pediatrie, pentru a se evita o dramă.

 

Conducerea spitalului încearcă să acopere dezastrul de acolo

Conducerea Spitalului Judeţean susţine că toate aceste măsuri au fost luate din simplul motiv că trebuia făcută curăţenie pe aceste secţii. Nicidecum că există risc de îmbolnăvire major pentru mame şi pentru bebeluşii lor.

„Am simţit nevoia să facem o curăţenie profundă. Am închis activitatea pentru 48 de ore, iar toate gravidele sunt direcţionate către Buna Vestire”, spune Călina Lazarovici, managerul Spitalului Judeţean din Galaţi.

Cât despre măsurile luate în spital după emiterea raportului de către Ministerul Sănătăţii cu privire la îmbolnăvirea a trei pacienţi şi decesul a doi dintre ei, Călina Lazarovici afirmă că s-au făcut toate demersurile necesare şi au fost cât se poate de vigilenţi. Atât de vigilenţi încât un alt focar de infecţie stă să izbucnească în Blocul de Naşteri şi în secţia Nounăscuţi.

„Încă nu am primit raportul ministerului. Va ajunge mai întâi la Consiliul Judeţean. Noi am luat toate măsurile legale care se impuneau. Am recoltat probe de la personal, i-am instruit pe toţi, am făcut dezinfecţie şi aşa mai departe. Am fost foarte vigilenţi”, a mai spus Călina Lazarovici. Incompetența managerului este dublată de tăcerea directorului DSP, Valentin Boldea, depășit cu totul de funcția în care se află și de situația creată.

Petrica Lazăr