Apel către clasa politică: Reinstauraţi legalitatea în Radio şi TVR!

   Camerele reunite ale Parlamentului României vor vota luni, 16 iunie 2014, componența noului Consiliu de  Administraţie  al Societăţii Române de Radiodifuziune, desemnând totodată pe cei doi președinți-directori generali ai Radioului și Televiziunii publice.

   Fiind îngrijorați de gravele derapaje de la democrație, înregistrate la Radioul Naţional în ultimele zile și care atentează la statul de drept, facem apel la clasa politică să dovedească responsabilitate şi să respingă candidaturile pentru C.A. al SRR din partea salariaţilor, deoarece aceste persoane au fost alese în urma unui proces electoral viciat.

Asa cum v-am informat prin Scrisoarea deschisă  semnată de principalele organizaţii profesionale şi sindicale din domeniu, (Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, FRJ MediaSind -  precum și prin comunicatele de presă ulterioare ale organizaţiei noastre şi al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, în Radioul Public a fost modificat Regulamentul de alegeri, acesta limitând dreptul de a alege al salariaților. Acesora nu li s-a permis să susțină candidaţi din afara instituției, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a Constituției, a principiilor democraţiei în general, a Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV.

Sindicatul Unit al Salariaţilor-Radio România, membru afiliat al FRJ MediaSind, a solicitat la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ (Dosar 3830/2/2014) suspendarea Regulamentului de alegeri depunând, totodată, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, Plangerea Penală nr. 1833/11.06.2014  împotriva celor responsabili de organizarea simulacrului de scrutin.

   Vă reamintim că la Societatea Română de Televiziune-SRTV, în urmă cu câteva luni, s-a înregistrat o situație asemanătoare: modificarea Regulamentului de alegeri a limitat dreptul de a alege, al salariaților, drept garantat prin Constituție, prin interzicerea candidaturilor din afara  instituției.

În acest context, al unui șir de ilegalități, este de neînțeles susținerea pentru un nou mandat pe care o are actualul presedinte-director general, Ovidiu Miculescu. Acesta, pe lângă faptul că a fost confirmat drept colaborator al fostei Securități, cu nume de cod şi Dosar de reţea, a fost declarat şi  incompatibil de către ANI şi de Curtea de Apel Bucuresti, împotriva sa fiind depuse mai multe plângeri care vizează fapte de corupţie.

   În același timp, credem că este nepotrivită şi susținerea lui Stelian Tănase pentru funcția de Președinte-Director general al Societăţii Române de Televiziune - SRTV. Acesta a avut un mandat de director general interimar cel puțin controversat, dovedind o lipsă a calităților manageriale, lucru pe care l-a confirmat  el însuși de alfel, într-o marturisire făcută în decembrie 2013, la Radio România Cultural.

   Acum se impune, mai mult ca oricând, adoptarea, în regim de urgență, a unei noi legi de organizare și funcționare a SRR și SRTV, care să ofere suportul depolitizarii celor două instituții publice de media și să asigure   finanțarea necesară îndeplinirii  misiunii lor publice.

   Comitetul Executiv al FRJ MediaSind