Cetăţeni obişnuiţi, grupuri de cetăţeni sau organizaţii care au reuşit să convingă autorităţile să rezolve probleme ale comunităţilor sunt invitaţi să-şi înscrie poveştile până pe 31 ianuarie, la cea de-a VII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P). Pentru că ambii actori contează la fel de mult, invităm și exemple ale administraţiei publice, care demonstrează preocupare pentru consultarea şi implicarea publicului în luarea unor decizii cu impact pentru comunitate.
Gala Premiilor Participării Publice este despre oamenii care decid să participe în procesul luării deciziilor publice și despre autoritățile care înțeleg să consulte cetăţenii înainte de a hotărî în numele lor.
Persoanele interesate să se înscrie la Gală sunt rugate să completeze formularul online. Ghidul pentru completarea formularului online este disponibil aici: link ghid.
Poveştile premiate la Gală anul trecut vorbesc despre cum implicarea în luarea deciziilor publice duce la schimbări pozitive pentru comunităţi:
- Asigurarea fondurilor necesare achiziționării unor medicamente citostatice esențiale;
- Ora de religie în şcoli a devenit opţională;
- Înscrierea clădirilor de la mina Petrila pe lista patrimoniului industrial;
- Asfaltarea unui drum şi repararea unui pod în localitatea Vizureşti;
- Fonduri pentru decontarea diagnosticării leucemiilor și cancerelor limfatice;
- Stoparea defrișărilor şi oprirea construcțiilor unor clădiri în parcurile IOR şi Tineretului;
- Curăţarea a două gropi de gunoi din apropierea Mediaşului.
“O campanie premiată la Gală care a revenit de curând pe agendă este campania pentru reconversia și valorificarea clădirilor ce au aparținut complexului minier din Petrila. Planul inițial al administrației locale era demolarea. Un grup de oameni a gândit că respectivele clădiri nu sunt o problemă ci o resursă. Au convins Ministerul Culturii să le includă în patrimoniul industrial, salvându-le de la demolare. Acum, primăria, împreună cu petrileni și ne-petrileni stau la aceeași masă și stabilesc împreună cum pot fi valorificate respectivele clădiri. Este un caz care arată foarte clar cum, dacă decizia publică este deschisă, toată lumea are de câștigat.” Oana Preda, Director Executiv CeRe
Mai multe detalii (fotografii de la eveniment, discursurile video de pe scenă şi catalogul poveştilor premiate) despre ediţia din 2015 a Galei găsiţi aici: http://www.ce-re.ro/g3p/g3p-editia-VI
Cea de-a VII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice este organizată de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Partenerii instituţionali ai G3P, ediţia 2016 sunt:
Romanian-American Foundation
Institutul Aspen Romania
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale
Universitatea Babeș-Balyai din Cluj
Facultatea de Științe Politice a Universității din București