Primul Raport anual privind discursul instigator la ură din România (2014 - 2015)     Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a primului Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, elaborat în urma unei cercetări efectuate de Asociația ActiveWatch și Centrul Romilor Romani CRISS. Cercetarea face parte din proiectul  „Net Rangeri împotriva intoleranței”, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

   În cadrul conferinței a fost prezentată atât metodologia cercetării cât și rezultatele care au pus bazele raportului. Cercetarea a fost efectuată pe mai multe dimensiuni relevante pentru discursul public: legislație și autoreglementare, manifestări publice de discurs instigator la ură, dar și manifestări pro toleranță. Conferința a avut loc la Spațiul Public European și i-a avut ca vorbitori pe Mircea Toma, Marian Mandache șiRadu Răileanu, coordonatori ai cercetării și reprezentanți ai Asociației ActiveWatch și Romani CRISS.

   În urma prezentării raportului de cercetare, discuția a continuat acoperind pe larg subiectul discursului public din România, menționând pe de o parte actorii publici care au promovat toleranța și discursul responsabil, și pe de altă parte pe cei care au folosit discursul instigator la ură, indiferent dacă au fost sau nu sancționați de către autoritățile competente.În perioada 2014 – 2015, cei care au dat exemplu de discurs responsabil și atitudine tolerantă au fost în mare parte jurnaliști sau reprezentanți ai societății civile. De cealaltă parte, promotorii discursului instigator la ură sunt de asemenea în mare parte jurnaliști, dar și politicieni. La conferință au participat reprezentanți ai societății civile, membri a diferite ONGuri, jurnaliști, dar și reprezentanți ai ambasadelor străine.

   Raportul de cercetare poate fi descărcat în format digital accesând acest link.