Jandarmeria română e tobă de abuzuri - scrisoare deschisă către Ministrul Afacerilor Interne   În urmă cu câteva, zile organizatoarea unei acțiuni publice, care a avut loc pe 6 mai, pentru comemorarea victimelor accidentului din clubul Colectiv, a primit acasă o amendă deși în momentul întrunirii jandarmii au anunțat că se află la fața locului doar pentru a-i proteja pe participanți. 
   Tot în urmă cu câteva zile, jandarmii au legitimat șapte persoane care stăteau de vorbă în zona fântânilor de la Universitate. Întrebat care este motivul legitimării, jandarmul respectiv a afirmat că “a ascultat ce vorbim și nu pare chiar o întâlnire între prieteni”.
   Din punctul nostru de vedere, modul de lucru al jandarmilor, din ultima perioadă, este abuziv, cu conotații penale și menit să descurajeze libera exprimare.
Şi pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:
   La ce să se aștepte participanții la protestele anunţate şi care se vor desfăşura în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?
   Si ce veți face dacă naționala de fotbal a României câștigă meciurile de la Campionatul European și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?
   Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki
   Asociația AMPER
   Centrul pentru Jurnalism Independent
   CeRe
   GRADO
   Centrul de Resurse Juridice
   Centrul pentru Inovare Publică
   Grupul pentru Democratie Participativa Plenum
   ActiveWatch
   FDSC