Justiția - șah matSfârșitul de an a arătat ca un joc de șah cu miză extrem de mare: independența Justiției. Arena confruntării nu a fost una oarecare, ci chiar societatea în care trăim, unde ne creștem copiii și unde muncim toată ziua. Așa că am trăit intens fiecare moment. Protestele au fost mutările noastre (pline de euforie, furie, dar și de speranță), iar lucrările în comisia Iordache și voturile în plen au fost mutările lor (a celor care s-au pus în slujba corupților).

Nu mică ne-a fost mânia să vedem cum a avansat jocul și cum parlamentarii puterii au ales să fie simpli pioni în angrenajul politicienilor cu probleme penale. La final de an, toate cele trei proiecte pentru modificarea legilor justiției erau deja votate și trimise Președintelui spre promulgare.

În 2018 jocul a căpătat o nouă dimensiune și o nouă anvergură. Au intrat în scenă actori noi, precum președintele și Curtea Constituțională. Prin urmare ne-am evaluat poziția și ne-am reconfigurat planul împreună cu experți de la Centrul de Studiu al Democrației [1]. Am făcut o mini-strategie cu mutările pe care e timpul să le introducem în meci și să creăm premisele pentru șah mat.

Urmează mutarea președintelui Iohannis. Acesta are la dispoziție mai multe opțiuni: de la retrimiterea legilor către Parlament, la contestarea legilor la CCR. Dar toate aceste mutări sunt contra-cronometru. Sunt mai puțin de 30 de zile pentru a contesta legile la Curtea Constituțională, după ce au fost adoptate de Senat.

Așa că e momentul să intervenim noi, semnatarii petiției Toți pentru Justiție [2] în această bătălie decisivă pentru a-i cere președintelui Iohannis să își exercite prerogativele legale. Durează doar 1 minut să lași acest mesaj sau unul asemănător pe pagina de facebook a președintelui Iohanis. Dacă îi vom scrie cu miile, președintele va fi motivat să acționeze:

Domnule președinte Klaus Iohannis, vă solicităm să utilizați toate mijloacele instituționale pe care Constituția vi le pune la dispoziție pentru a vă exercita rolul de mediator, precum și legitimitatea care vă este conferită de alegerea prin vot direct și:

Să solicitați cât mai rapid un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările legislative din domeniul justiției.

Să retrimiteți spre dezbatere Parlamentului legile recent adoptate, cu propuneri de modificare care să țină cont de pozițiile exprimate în consultări cu partidele politice și societatea civilă și de avizul Comisiei de la Veneția.

Să sesizați Curtea Constituțională în conformitate cu solicitările organizațiilor profesionale ale magistraților.

Îi scrii și tu președintelui Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook?

Da, scriu și eu

Această confruntare, chiar dacă nu-i un joc de șah adevărat trebuie să se termine neapărat cu mat — corupții nu vor ceda ușor pentru că au totul de pierdut. Un an plin de provocări este înaintea noastră pentru care trebuie să rămânem uniți și neobosiți. 

Cu încredere,

Roxana și echipa Declic