Laura Codruța Kovesi trebuie să continue lupta anticorupție la conducerea DNAMinistrul Justiției, Tudorel Toader, a cedat presiunilor coaliției de guvernare și a declanșat procedura de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Urmărind declarațiile ministrului justiției am retrăit angoasa momentului OUG 13. Am sperat până în ultimul moment că persoane precum Codrin Ștefănescu sau membrii familiei Cosma vor fi doar voci marginale în partidul aflat la guvernare. Mi-a plăcut să cred că există limite până unde ajunge influența infractorilor. Acum însă, îmi este mai clar ca niciodată că agenda Guvernului e scrisă după dictare de cei mai corupți dintre români.

Părerile au fost împărțite în cazul acceptării Vioricăi Dăncilă ca premier de către Klaus Iohannis. Dar acum nu mai există nicio îndoială. Klaus Iohannis nu poate să accepte revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA. Nu așa, nu acum!

Președintele va trebui să ia o decizie cât mai curând. Hai să fim cât mai mulți cei care îi cerem să nu o revoce pe Kovesi. Semnezi și tu?

Da, semnez și eu

În cele peste 80 de minute de discurs, am simțit că mă întorc în timp înainte de 89. Dacă ar putea, Tudorel Toader mi-a dat senzația că ne-ar trimite pe toți cei potrivnici corupților la canal și muncă silnică. Șefei DNA i s-a imputat că i-a vorbit pe guvernanți de rău la BBC și Euronews pentru modificarea legilor justiției, că a încălcat Constituția pentru anchetarea OUG 13 sau că a permis anchetarea hotărârilor de guvern prin care lacul Belina a ajuns la firma familiei Dragnea.

Sigur, Laurei Codruța Kovesi i se pot reproșa multe, precum prescrierea dosarului Microsoft sau lipsa de apetit pentru dosare gen Roșia Montană. Dar nu acestea au intrat în cele 20 de argumente pentru revocare ale lui Tudorel Toader.

Generația noastră nu trebuie să facă greșelile celor din trecut, ce au permis instalarea comuniștilor sau haosul tranziției din anii ‘90. Tehnologiile moderne ne permit să fim mai organizați, să comunicăm liber și să ne mobilizăm rapid. Dacă suficient de mulți dintre noi ne mobilizăm, semnând această petiție, atunci președintele nu va avea nicio scuză să meargă pe mâna PSD-ului.

Trebuie să fim o voce coerentă și unitară care să încline decizia președintelui către înfruntarea mânjiților și continuarea luptei împotriva corupției.

În plin scandal provocat de OUG 13, comunitatea noastră a creat și propagat simbolul #rezist și împreună cu alte grupuri civice am determinat Guvernul Grindeanu să dea înapoi. Comunitatea noastră a crescut de atunci cu încă o sută de mii de membri ajungând azi la +300.000. Suntem o comunitate de mărimea unuia din orașele mari din România. De noi depinde ce se întâmplă în următoarele zile. Te invit să semnezi petiția și să iei parte la protestele anunțate în următoarea perioadă. Semnează acum! 

Da, semnez și eu

Toți pentru justiție,
Tudor și echipa Declic

PS: Când a avut de ales, Tudorel Toader i-a ales pe penali, iar încercarea lui de a ambala decizia revocării în argumente valide a eșuat. Hai să arătăm lumii că România e diferită, că putem fi onești, puternici și hotărâți! Semnează acum!