Parlamentarii PSD afirmă fals că Iohannis întârzie de obicei bugetul – conform Factual, primul site de fact checkingÎntr-o intervenție la postul Digi24, Lavinia Craioveanu, senatoare PSD Dolj, a comentat despre amânarea votului pe legea bugetului, declarând următoarele:

“Vreau să vă reamintesc că anul trecut am depus bugetul aşa cum prevede legea, la finalul anului precedent, numai că președintelui Iohannis i-a luat mai bine de o lună şi jumătate până să promulge acelaşi buget. Prin urmare, nu-mi amintesc anul trecut să fi fost aşa mare scandal şi problemă legată de această întârziere. […] Anul trecut, Guvernul a depus bugetul în decembrie şi noi l-am votat în Parlament, președintele l-a promulgat în februarie. Asta este o informație care se poate verifica foarte uşor. “

Ce verificăm?

Care a fost cronologia adoptării, respectiv a promulgării bugetului de stat pentru anul 2018.

Verificare

După cum explicam într-un articol anterior, bugetul parcurge mai mulţi paşi până a ajunge să fie promulgat de către preşedinte – Guvernul iniţiază un proiect de lege, care ajunge în primă fază la comisiile dedicate ale Parlamentului, apoi, după ce trece de acestea, este supus dezbaterilor parlamentare; după ce este aprobat în Parlament, ajunge la preşedinte pentru promulgare, iar apoi, dacă președintele nu identifică vreo problemă, este promulgat şi publicat în Monitorul Oficial. În momentul de faţă, Legea 500/2000 privind finanţele publice stabileşte detaliile legate de adoptarea bugetului.

Vom verifica parcursul bugetului pentru anul 2018, cel indicat de Lavinia Craioveanu, consultând site-ul Camerei Deputaţilor.

Având referinţa internă PL-x nr. 567/2016, proiectul de buget pentru anul precedent este înregistrat la Parlament în 7 decembrie 2017 şi este prezentat în Birourile Permanente reunite, după ce primise număr de înregistrare de la Guvern cu o zi înainte; tot pe 7 decembrie este trimis către comisii pentru avizare. După ce primeşte avizele comisiilor, este adoptat în sedinta comuna a celor doua Camere pe 22 decembrie 2017, fiind promulgată pe 3 ianuarie 2018 de către preşedinte şi publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial drept Legea nr. 2/32018 a bugetului de stat pe 2018. Aşadar, preşedintele a promulgat bugetul în prima zi lucrătoare a noului an.

Excluzând sărbătorile legale şi zilele libere, rămân trei zile (27, 28, 29 decembrie) între adoptare şi promulgare. Este adevărat că în acele trei zile Klaus Iohannis a semnat decrete, conform site-ului Administraţiei Prezidenţiale.

Observăm aşadar că nu numai că preşedintele nu a promulgat bugetul în februarie, ci în ianuarie, dar şi că nu a avut nevoie de mai mult de o lună şi jumătate pentru a face acest lucru, ci doar de trei zile (lucrătoare).

Mai mult, Lavinia Craioveanu spune că bugetul anului precedent a fost depus aşa cum prevede legea din punct de vedere al termenului – însă legea bugetului ( Legea 500/2002 menţionată anterior) precizează că Guvernul trebuie să supună bugetul aprobării Parlamentului până la cel târziu 15 noiembrie – iar proiectul de buget pentru 2018 a ajuns la Parlament pe 7 decembrie 2017.

Concluzie

Afirmaţia Laviniei Craioveanu este falsă. Bugetul pentru anul 2018 nu a fost promulgat de Klaus Iohannis în februarie, ci la început de ianuarie, la doar câteva zile după ce a fost adoptat de Parlament, nu la mai bine de o lună după acest moment.