COVID19 - nu ne panicăm, ne îngrijimDe câteva săptămâni, o parte dintre instituțiile de presă, mai ales televiziunile, se întrec în a crea panică. Subiectul fierbinte al momentului este Coronavirusul. Frica și panica sunt două din ingredientele esențiale ale știrilor de senzație, iar știrile de senzație creează audiențe uriașe. Cu cât mai mare este audiența, cu atât mai mare este profitul adus prin publicitate.

Am văzut și am citit de toate în ultimele zile. S-a spus că virusul venit din China este o armă biologică menită să mai rărească populația îmbătrânită; că a fost produs în laborator pentru a fi folosit într-un viitor război; că va urma o perioadă de foamete și că trebuie să ne pregătim.

Veștile proaste și alarmante, reale sau false, se răspândesc cu o viteză mult mai mare decât epidemia. În acest moment știrile false sunt mai periculoase decât virusul. În Ucraina, isteria cauzată de virus a dus deja la lupte cu bâte și topoare, s-au incendiat și baricadele ridicate împotriva unui grup de oameni veniți din China. Organizația mondială a sănătății (OMS) numește această isterie infodemie – epidemia de informații alarmiste.

În loc să ne alarmăm, mai bine să ne aplecăm atenția spre informații oficiale confirmate de OMS (rapoarte făcute publice ieri):

94,5% dintre cazurile de infecție cu coronavirus sunt în China! S-a ajuns la aproximativ 83.000 de îmbolnăviri, dar puțin peste 3.600 de cazuri au fost semnalate în restul lumii.

Numărul celor vindecați este semnificativ, 36.000, în raport cu numărul celor care și-au pierdut viața. Statisticile arată 2.800 de decese în China, și 57 în alte state”

În 97% dintre cazuri, boala se manifestă ca o răceală: curge nasul, dureri în gât și puțină tuse.

Cei mai vulnerabili sunt, la fel ca în cazul epidemiei, vârstnicii. Cei mai mulți dintre ei au posturile de televiziune ca principală sursă de informare. Nu au bani să-și facă provizii pentru câteva luni și cei mai mulți au copiii plecați. Au doar televizorul, unde prezentatori alarmați în care au încredere le spun că urmează iadul și că avem toate motivele să intrăm în panică.

Dar avem motive să intrăm în panică?

NU. Panica nu este niciodată o reacție care poate duce la ceva bun. Plus că nu există informații care, obiectiv vorbind, ar putea da motive de panică.

Avem motive să fim îngrijorați?

DA, dar NU mai mult decât ne îngrijorează gripa sezonieră. În România am avut 40 de morți de gripă în 50 de zile, dar nu s-a declanșat isteria națională. 

Dar, DA! Avem motive să ne îngrijim! Pe noi și pe cei ce au nevoie de ajutorul nostru.

Putem să fim de ajutor dând mai departe informații de interes public despre cum ne putem proteja împotriva unei infecții. Putem vorbi cu cei speriați pentru a le oferi informații care arată că rata mortalității nu este mai ridicată decât la gripele sezoniere. Nu în ultimul rând, putem bate la ușa vecinilor vârstnici sau bolnavi care poate au nevoie de provizii și de o vorbă bună. Pe scurt, putem contrabalansa tendința unei părți din presă de a crea panică.

Antoniu și echipa Declic