Afacerea Kaufland a ajuns pe mâna mafiei imobiliare din Galați: 9 revendicatori cer în instanță terenul

   Revendicările au ajuns o sursă bună de venit pentru speculanţii şi profitorii din domeniul imobiliar din Galaţi. Reţeaua mafiei imobiliare este una bine pusă la punct şi vizează acapararea terenurilor pe care se realizează proiecte publice sau private. Multe dintre aceste revendicări sunt „aranjate” după modelul folosit de fostul deputat Mihail Boldea. Scandaloasă este încrengătura imobiliară din jurul Primăriei și a terenurilor vândute, informații ce pleacă direct de la sursă, cu „ajutorul” juriștilor și a directorilor din Primărie. Concret, este vorba de șpăgi grase, licitații trucate, terenuri vândute la prețuri derizorii, documente falsificate etc.

 

   Caracatița din jurul Kaufland-ului

   Lucrările la viitorul supermarket de la Inelul de Rocadă au scos la iveală încă o afacere urât mirositoare. Imediat cum au început să construiască, investitorii s-au trezit pe cap cu nu mai puțin de 9 persoane care revendică terenul respectiv. Una dintre revendicatori se referă la o parcelă de 400 de metri pătrați, situată chiar în mijlocului supermarketului. Culmea, procesul pentru cei 400 metri pătrați din mijlocul suprafeței deținute de Kaufland, care a cumpărat cu acte în regulă de la Primărie, datează din 2004. Din asta reiese că se știa de acest proces înainte de vânzarea acelui teren. Cu toate acestea, funcționarii din Primărie au preferat să ascundă acest lucru.

 

   Tranzacții dubioase

   Terenul pe care se construieşte supermarketul a aparţinut Primăriei, care l-a vândut, firmei Tera Invest, în anii 2006-2007, cu un preţ de 1,9 milioane de euro (plus TVA). Asta deși o suprafață considerabilă din acesta nu aparținea primăriei, el fiind obținut prin sentință judecătorească de soții Ciocan.

În contractul cu Primăria se stipula clar că firma este obligată să construiască un hipermarket. Ei bine, firma respectivă a făcut imediat altceva, a vândut terenul mai departe cu un milion de euro în plus. Tot în același contract, Primăria se obliga, pe propria cheltuială, să devieze reţelele de pe terenul devenit proprietate privată. Numai că, la puțin timp, clauza respectivă a fost anulată, tot de cineva din Primărie. Așa se face că, pînă la urmă, lucrările au fost făcute, cel puțin în acte, de cei de la Kaufland și de Primăria Galați. Ei bine, dacă la privat a costat doar 200.000 de euro, Primăria a plătit de trei ori mai mult. Şi, ca să fie povestea completă, reţeaua de canalizare plătită de Primărie, de pe prelungirea Brăilei, în zona Inelului de Rocadă, nu funcţionează nici astăzi, deși firma ICMRSG, manageriată de Anton Coman, a încasat de mult banii publici.

   Sergiu Damian