Convenția Organizațiilor de Media condamnă inactivitatea Poliției și Parchetului Galați în cazul jurnalistului Sorin Țiței   Convenția Organizațiilor de Media își exprimă dezamăgirea față de modul superficial în care Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați au anchetat cazul profanării mormântului soției jurnalistului gălățean Sorin Țiței, precum și ameninţările la adresa acestuia.

   Având în vedere modul în care a decurs ancheta, inițiată la solicitarea dlui. Țiței, suntem îndreptățiți să susținem că a fost mai degrabă o mușamalizare a cazului. Încă de la primul răspuns, transmis în luna iunie de către Inspectoratul General de Politie- Direcția Investigații Criminale, a reieșit nota de neseriozitate și de zeflemea în care organele de anchetă au decis să răspundă sesizării organizațiilor preocupate de libertatea presei. Răspunsul la cererea de a ancheta cu celeritate acțiunea de intimidare îndreptată împotriva lui Sorin Țiței a constat doar într-o lecție juridică despre procedurile legale de sesizare a organelor de urmărire penală.

   Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a decis clasarea cazului, conform ordonanței procurorului din 20.11.2015, emisă în dosarul 4618/P/2015. Decizia Parchetului este bazată în totalitate pe ancheta efectuată de Secția 4 a Inspectoratului de Poliție Județean Galați, pe baza referatului din 23.06.2015, procurorul de caz neavând nimic de adăugat la dosar. Referatul polițistului, din 23.06.2015, este, la rândul lui, bazat peun proces verbal întocmit pe 17.06.2015, care constată că nu există urme de vandalism. Procesul verbal este, însă, întocmit la trei săptămâni după comiterea actelor de vandalism, pe 28.05.2015, data la care un echipaj de Poliție a fost prezent la locul faptei, în urma sesizării făcută de Sorin Țiței prin sistemul 112.

   Amenințarea la adresa lui Sorin Țiței s-a produs pe 28 mai 2015, atunci când jurnalistul a găsit o pisică măcelărită cu cuțitul pe mormântul soției. Avertizarea de tip mafiot face parte dintr-o serie de ”semne” primite în timp, constând în distrugerea unor elemente (suportul pentru candelă, statuia pătată cu o substanță necunoscută, flori rupte) de la mormântul soției sau cu apariția unor bucăți de cruce de la alte morminte. Fără nicio excepție, distrugerile coincid cu publicarea de către jurnalist a unor articole legate de activitatea senatorului ALDE Eugen Durbacă.

   Referatul din 23.06.2015 susține că animalele existente în cimitir își ”dispută” adeseori resturile alimentare și că aceste ”dispute” duc uneori la moartea pisicilor sau a câinilor, aceasta fiind, implicit, și cauza morții pisicii pe care Sorin Țiței a găsit-o pe mormântul soției. Sorin Țiței, însă, susține că pisica fusese tăiată cu un obiect ascuțit, fapt constatat și de echipajul de Poliție chemat prin 112.

   Modul în care organele de anchetă au tratat acest caz riscă să încurajeze astfel de comportamente ostile la adresa jurnaliștilor locali, în contextul în care presa națională nu acordă suficientă atenție unor astfel de incidente locale.

   Cerem  Inspectoratului de Poliție Județean  Galați și Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați să redeschidă acest dosar și să ancheteze cu seriozitate și profesionalism acest incident, pe care avem motive îndreptățite să-l considerăm a fi un act de intimidare la adresa unui jurnalist incomod.

   Atașăm sesizarea făcută de Active Watch în luna iunie, răspunsul de atunci al IGP - Direcția Investigații Criminale, Ordonanța procurorului din dosarul nr. 4618/P/2015 și ReferatulI nspectoratului de Poliție Județean Galați, din 23.06.2015.

   Convenția Organizațiilor de Media

   ActiveWatch

   Centrul pentru Jurnalism Independent

   Petiția este adresată către: Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați

   Vezi:

   Atac mafiot împotriva unui jurnalist din Galați. UPDATE: Raspuns IGPR

   Ordonanța procurorului din dosarul nr. 4618/P/2015 si Referatul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, din 23.06.2015