Consiliul Superior al Magistraturii - structura care are menirea să apere demnitatea breslei magistraților, va fi condus de o judecătoare din Galați cu o evoluție dubioasă. Judecătoarea Mariana Ghena a ajuns președintă a Curții de Apel Galați, fiind cercetată într-un dosar penal pentru încălcarea Legii locuinței. Asupra activității magistratului există suspiciuni că apleacă urechia la comenzile serviciilor. Cu toate acestea, în urmă cu câțiva ani, Mariana Ghena a ajuns judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și a scapat și de dosarul penal în condiții dubioase.
Mariana Ghena – doctor în imobiliare
În anul 2001, atunci când a primit o locuință socială la blocul V3, aflat pe strada Tecuci din municipiul Galați, familia Ghena deținea deja alte patru imobile, după cum reiese din dosarul penal instrumentat de procuroarea Paula Tănase, care activa atunci la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Trei dintre locuințe, două apartamente și o casa, se aflau în Galați, iar un alt apartament se afla pe strada Vagonetului, în București. Acum, după cum reiese din declarația de avere a magistratului, Mariana Ghena mai deține doar un apartament de 80 mp, cumpărat în 2006, adică tocmai locuința socială care i-a adus dosarul penal. Interesant este faptul că locuința socială a fost cedată de judecătoare, în 2005, tatălui său, care a și cumpărat-o de la municipalitate. După această inginerie imobiliară, apartamentul s-a întors în patrimoniul judecătoarei.
Tot în declarația de avere apare o vilă de 190 mp, construită în 2015, în regie proprie, pe terenul pe care s-a aflat casa părinților. Faptul că judecătoarea a trecut în declarația de avere că imobilul a fost construit ”în regie proprie” înseamnă că proprietara insistă să transmită eventualilor curioși că prețul vilei a fost unul mic. Mai mult, magistratul își asumă doar 4/5 din suprafața locuibilă a vilei, 1/5 fiind atribuită fratelui său. Interesant este și faptul că în lateralul vilei a fost eliberat un teren de peste 500 mp care a aparținut municipalității și care nu are nicio poartă la strada principală. Astfel, senzația pe care o dă privitorului este că terenul respectiv va întregi curtea vilei magistratului.
Tot în 2015, familia judecătoarei Ghena a devenit moștenitoarea unei case și a unei suprafețe de teren agricol în localitatea Crângu. În schimb, în declarația de avere nu apare apartamentul din București, de pe strada Vagonetului, dar nici alt indiciu că judecătoarea și soțul său, devenit avocat în Baroul București după ce soția sa a acces la ÎCCJ, ar avea unde să locuiască în orașul în care își desfășoară activitatea.
Serviciile se intersectează cu viața judecătoarei Ghena
La începutul anilor ”90, judecătoarea Mariana Ghena răspundea la comenzile securiștilor din nou înființatul SRI. Relevant în acest sens este cazul unui revoluționar gălățean care a fost ”ajutat” de judecătoarea Ghena să fie condamnat la închisoare contravențională, folosind falsuri grosolane în loc de probe, pentru că ar fi organizat o contramanifestație la un miting electoral al lui Ion Iliescu. Asta, doar pentru că securiștii proaspăt vopsiți în sereiști erau convinși că individul mai deține dosare luate din sediul Securității Galați, în zilele Revoluției.
Interesant este și faptul că salvarea judecătoarei Ghena a venit tot din sfera serviciilor cu legături în fosta Securitate. Procurorul-securist Dumitru Cismaru, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție (PÎCCJ), fost șef de cabinet al ”șarpelui cu ochelari” Virgil Măgureanu, a reușit în doar câteva zile să albească un dosar greu, în care au fost cuprinse sute de nume de judecători, procurori, polițiști, sereiști și alte neamuri de lucrători la ”servicii” din toată țara, deținători de apartamente sociale dobândite illegal. Procurorul Cismaru a scos-o de sub urmărire penală pe judecătoarea Mariana Ghena, pe motiv că ”fapta nu exista”.
S.Ț.