Pruncii abandonați de părinți și nevoiți să-și ducă viața în casele de copii din Galați sunt batjocoriți chiar de cei care sunt desemnați politic să-i aibă în grijă. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați (DGASPC) i-a furat și i-a traficat de-a lungul timpului, fără ca instituțiile statului să intervină pentru stoparea abuzurilor. Fosta directoare a DGASPC Galați, Mariela Dobrea, a ajuns cu greu după gratii pentru hoțiile care au prejudiciat copiii instituționalizați cu peste 700.000 lei. Prejudiciul a fost determinat de fosta Gardă Financiară și a ajuns să facă obiectul unui dosar abia la insistențele presei.
Marielei Dobrea i-a urmat, la conducerea DGASPC, un alt personaj controversat și cu experiență în furtul banilor publici: Manon Cristoloveanu. Pesedista Cristoloveanu, fostă șefă de cabinet a liderului local al PSD Dan Nica, a fost recompensată cu funcția de conducere după ce prăduise pentru partid sume imense de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Odată cu venirea la conducerea DGASPC Galați a pesedistei Manon Cristoloveanu apar și informații privind traficarea sexuală a copiilor instituționalizați aici. Semnalul de alarmă a fost tras, în anul 2016, de Dragoș Pâslaru, aflat la acel moment în funcția de ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale, care a afirmat, într-o emisiune tv, că în zona Galațiului copiii instituționalizați sunt traficați sexual. Sursa acestor informații, conform fostului ministru din Guvernul Cioloș, a fost Serviciul Român de Informații (SRI) (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2493-pesedista-manon-cristoloveanu-are-profilul-moral-privind-suspiciunile-de-trafic-cu-persoane-si-prostitutie-ale-ministrului-muncii.html).
DGASPC Galați a devenit recordmena copiilor dispăruți sub privirile înțelegătoare ale polițiștilor și procurorilor DIICOT
Același ministru al Muncii, Dragoș Pâslaru, a mai afirmat că, în urma informațiilor primite de la SRI, a intrat pe fir DIICOT, parchet care i-a interzis politicianului să mai cerceteze cazul, cu motivația că poate afecta ancheta și poate devoala procurorii sub acoperire care lucrau la dosar. Din 2016, DIICOT Galați n-a făcut public niciun dosar legat de traficarea minorilor din casele de copii. În schimb, cazuri punctuale au ieșit la suprafață și au confirmat existența unor copii exploatați sexual. Cel mai recent incident de acest fel a avut loc în vara anului trecut, atunci când o minoră instituționalizată a fost descoperită pe stradă, plină de sânge în urma unui viol. Lipsa de reacție a polițiștilor chemați la fața locului a fost relevantă pentru modul în care anchetatorii îi tratează pe copiii aflați în dificultate (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/3111-politistii-care-au-ajuns-la-minora-violata-s-au-panicat-de-frica-diicot-si-a-sefilor-lor.html).
La scurt timp, a apărut o informație care te duce cu gândul la o filieră specializată în traficat copii instituționalizați care întrece orice măsură: 30% dintre copiii dispăruți din România provin de la DGASPC Galați. Cotidianul local Viața Liberă a prezentat într-un articol, de curând, date de pe site-ul reactualizat al Poliției Române privind persoanele dispărute, din care reiese că, din totalul de 79 de minori dispăruți în toată țara, 23 sunt din Galați, iar 21 se aflau în grija DGASPC. În aceste condiții, ordonatorul de credite CJ Galați a cerut un control intern la instituția condusă de pesedista Manon Cristoloveanu. DIICOT Galați, condusă de procurorul Sorin Cărare (foto 3), instituție care ar fi trebuit să dețină controlul asupra dispariției de copii instituționalizați, refuză să răspundă dacă sunt deschise dosare de cercetare penală în acest sens. La solicitarea de informații publice în baza Legii 544/2001, transmisă în urmă cu aproape trei luni, procurorul Cărare mi-a răspuns, prin adresa nr. 2266/IX/3/2019, că solicitarea mea a fost transmisă la ”Structura Centrală, Biroul de informare și relații publice”. De atunci, tăcere totală. Nici BCCO Galați, structură a Poliției care lucrează cu DIICOT și care a fost condusă până de curând de actualul inspector șef, comisarul șef Cornel Mototolea, nu s-a arătat interesată de soarta copiilor dispăruți.
Pesediștii de la CJ Galați aruncă răspunderea în spatele anchetatorilor de la Poliție și DIICOT
Chiar înainte de a primi rezultatul controlului intern dictat de președintele Costel Fotea, solicitat în baza Legii accesului la informațiile de interes public (544/2001), reprezentantul CJ Galați a încercat să minimalizeze faptele, în sensul în care conducerea DGASPC recunoaște doar cinci dintre copiii dispăruți. Asta, pentru că ceilalți au ieșit între timp din sistem, depășind vârsta majoratului. Reduta pesedistă CJ Galați este blândă cu conducerea caselor de copii locale, dar recunoaște că: ”Există riscul ca instituția să nu aplice măsurile corespunzătoare pentru prevenirea exploatării sexuale și a violenței sexuale”. Autorii auditului aruncă răspunderea, timid, în spatele anchetatorilor: ”Nu în toate cazurile conducerea DGASPC a fost informată de către organele de poliție cu privire la stadiul acțiunilor de depistare a minorilor”. Nicio vorbă despre dosare DIICOT, în auditul CJ Galați.
Procurorul Sorin Cărare și trupa sa de anchetatori sunt recunoscuți ca amatori de ”prospături”
Coordonartorul DIICOT Galați, procurorul Sorin Cărare, este un personaj controversat și cunoscut de către șefii săi ca amator de chilipiruri sexuale. În dosarul unui traficant de țigări brăilean, cunoscut sub porecla Talanul, procurol Cărare a fost reclamat de o martoră minoră pentru o tentativă de viol. Cazul a fost discutat în camera de consiliu a Tribunalului Galați și a fost repede mușamalizat.
În urmă cu câțiva ani, șefii DIICOT – Structura Centrală au aflat că procurorul Cărare îl ocrotește pe un traficant moldovean care manageria o trupă de dansatoare exotice. Mai mult, procurorii bucureșteni au avut ocazia să vizioneze filmulețe făcute chiar de Cărare&co în care se vedea explicit cum anchetatorii gălățeni le îndestulau oral pe fetele din trupa de dans. Singura reacție a șefilor lui Sorin Cărare a fost să le recomande colegilor gălățeni să fie mai atenți cu manipularea filmelor erotice în care jucau.
S.Ț.