Politizarea până la absurd, care a divizat lumea medicală din România, este pe cale să-și arate limitele, la Galați. Este greu de înțeles cum o categorie profesională super-specializată s-a putut lăsa angrenată într-o luptă politică mizerabilă, fără să poată perfecționa sistemul medical. Toată energia, în acest caz, a fost consumată pentru putere și bani. Urmarea a fost că sistemul de sănătate a rămas cu aceleași spitale comuniste, fără proceduri medicale și cu somități găunoase, cu titluri fără acoperire și îmbogățiți de conjunctură politică.
Medicina gălățeană a fost acaparată de politrucii pesediști Nicolae Bacalbașa-deputat în funcție al PSD, și fostul deputat PSD Aurel Nechita. Asta, cu complicitatea și pasivitatea presupusei opoziții liberale. Somitățile medicale pesediste au fost preocupate, mai mult, de politizarea sistemului și de crearea unui sistem clientelar de partid, cu zeci de conferențiari și profesori universitari, concretizat într-o facultate de medicină la Universitatea Dunărea de Jos. Facultatea de Medicină Galați s-a afirmat, mai curând, într-o afacere imobiliară care a adus mai multe clădiri Universității (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/3158-pesedistul-dan-nica-isi-omoara-copilul-it-si-i-indeasa-bani-in-buzunar-lui-stefan-viorel.html).
În plan profesional, somitățile pesediste au dat lupte grele cu medicii de altă orientare politică. Printre primii vizați a fost chirurgul Paul Ichim, medic care a fost hărțuiți ani la rând pe motive ideologice anti-bolșevice. Au urmat și alte răfuieli, care au ajuns până la bătăi în toată regula între turnătorul Bacalbașa și alți medici care își făceau cu onoare meseria (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/903-delatorul-nicolae-bcalba%C8%99a-era-%E2%80%9Dmul%C8%9Bumit-de-condi%C8%9Biile-de-via%C8%9B%C4%83-%C8%99i-de-munc%C4%83-%C8%99i-membru-pcr-activ%E2%80%9D.html).
Toate aceste derapaje politice au slăbit sistemul medical gălățean, care a devenit un buboi cu puroi care stă să plesnească acum, în perioada pandemiei de Covid-19.
Sistemul sanitar gălățean este aproape de colaps în plină pandemie
Strict tehnic, județul Galați beneficiază, la această oră, conform datelor furnizate de prefectul Gabriel Avramescu, de 32 de ventilatoare mecanice pentru ATI: 18 - la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, trei – la Spitalul Militar, șase – la Spitalul de Copii, unul – la Maternitate, unul – la Spitalul CFR și trei – la Spitalul Anton Cincu, din Tecuci. Pentru teste rapide, sănătatea gălățeană se bazează pe doar un singur aparat PCR și, abia peste vreo două săptămâni, vor mai funcționa trei sau patru aparate care să asigure 5-600 de teste pe zi.
La aceste condiții tehnice precare, se adaugă o serie de secții medicale intrate în carantină și mult personal infectat sau forțat să se autoizoleze din cauza managementului medical politizat, reprezentat de managerul Spitalului Județean, soția de polițist Dobrea, personaj susținut în funcție de șeful local al PSD-Dan Nica, și de veșnica directoare-politruc Debita, de la Spitalul de Boli Infecțioase (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/144840-sectia-medicala-1-din-cadrul-spitalului-de-urgenta-galati-inchisa-din-cauza-coronavirusului?fbclid=IwAR1z7Du6XsqDW3w1OQ9MVduNJ5BCX5OQI4TwvPV9gUUy0dcGsY2CcGHNHo8). Infectarea generată de pacienți este concurată, la Galați, de cea în familie, cauzată de dinastiile din sistem, de genul celor din justiția locală. Dezastrul de personal este în plină ”evoluție” și la Ambulanță.
În aceste condiții, gălățenii se pot baza doar pe măsurile de autoprotecție și pe mila Divină.
S.Ț.