Containerele de trei culori, pentru sortarea deşeurilor, montate zilele acestea pe trotuarele din oraş au stârnit nedumerire în rândul gălăţenilor. Mulţi consideră că amplasarea acestora la stradă dăunează aspectului oraşului, iar alţii s-au arătat sceptici privind eficacitatea acestui sistem de reciclare. În câteva cazuri, muncipalitatea a fost nevoită să mute pubelele din stradă, la cererea locatarilor.
Implementarea proiectului „Management integrat al deşeurilor urbane solide” este pe ultima sută de metri, în municipiul Galaţi. Timp de aproape două săptămâni, au fost montate 300 de pubele pentru hârtie, sticlă şi plastic, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul total prevăzut. „Majoritatea containerelor sunt arondate asociaţiilor de proprietari. Încă nu ştim câte deşeuri au fost depuse în aceste pubele. Vom calcula la sfârşitul lunii”, explică Mircea Ostache, şeful Unităţii de implementare a proiectului ISPA.
Totuşi, mulţi gălăţeni nu conştientizează cât este de important să contribuie la reutilizarea deşeurilor. „Nu am atâţia bani să adun fiecare fel de gunoi în diferite sacoşe. Oricum, cred că până la urmă şi plasticul şi restul, vor fi amestecate”, spune pensionara Ana Iliescu, pe care am găsit-o aruncând sacul cu gunoi menajer într-un container. Ostache a specificat că s-a încercat montarea containerelor cât mai departe de tomberoanele obşinuite, pentru a păstra aspectul curat al acestora. Opt camioane speciale vor transporta deşeurile la staţia de sortare de la Barboşi. Acolo, hârtia, caronul şi PET-urile vor fi presate şi balotate, iar cutiile de aluminiu vor fi tocate, urmând, ulterior, să fie reciclate. „Dacă nu facem colectarea selectivă, groapa de gunoi se va umple şi ar trebui să se facă alta, ceea ce ar însemna noi taxe la bugetul local”, crede Ostache.
Pentru educarea gălăţenilor privind necesitatea reciclării, Primăria desfăşoară o campanie de informare în presă şi prin intermediul afişelor sau pliantelor oferite de preşedinţii asociaţiilor de locatari.
Domnica Negru