Am intrat în Postul Crăciunului, primul post mare al anului bisericesc. Timp de 40 de zile, creștinii ortodocși și catolici deopotrivă se pregătesc trupește și sufletește pentru a întâmpina așa cum se cuvine Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Sînt 40 de zile în care cei care postesc nu mănâncă ”de dulce”, carne, lapte, ouă, untdelemn și nu beau vin. Totodată, creștinii se roagă pentru iertarea păcatelor și sînt îndemnați să-și ierte semenii, să trăiască în armonie cu cei din jur și să facă numai fapte bune.”Postul Crăciunului este un post mai ușor și mai puțin strict decât cel al Paștelului. Este un post cu mai multe dezlegări la pește, untdelemn și vin, în zilele în care sînt prăznuiți sfinții importanți din această perioadă, cum sunt Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Mare Mucenic Nicolae, De Sfântul Sava, de Zămislirea Fecioarei Maria, de Sfântul Ignatie și alții. În total, este vorba despre opt dezlegări, care fac postul mai puțin aspru, înaintea Crăciunului”, ne-a spus preotul Florin Drăgoi. Chiar dacă postul reprezintă o bună ocazie de a ne curăța organismul, dincolo de curățirea sufletească, medicii nu-l recomandă oricui. ”Într-adevăr, postul este o periadă benefică pentru oamenii sănătoși de purificare a organismului, de detoxifiere și de reglare a unor funcții importante. Însă, așa cum precizam, postul este recomandat doar oamenilor sănătoși. Bolnavii cronici, persoanele cu dizabilități severe, persoanele care suferă de boli metabolice, copiii și femeile însărcinate nu este bine să țină post. Nici sportivii sau persoanele care depun un efort mare în timpul muncii nu ar trebui să postească. Toate aceste categorii de populație au nevoie de un aport caloric mai mare, de proteină în cantitate semnificativă”, a explicat doctorul Valentin Boldea. Pentru cei care s-au hotărât să țină totuși postul, veștile nu sînt foarte bune. Peste noapte, produsele de post, fructele și legumele s-au scumpit serios. Ca de obicei, comercianții profită de perioada postului și pun adaosuri nesimțite la produsele cele mai căutate. Majorările de prețuri la produsele de post variază între 20 și 100%. De pildă, cartofii, unul dintre alimentele de bază în post, s-au scumpit semnificativ. Au ajuns, de la 80 de bani-1 leu pe kilogram, la 1,60–2 lei. Și fasolea s-a scumpit cu 20 până la 50%. Ceapa costă cel puțin 1,2 lei, de la 90 de bani, roșiile au ajuns să coste între 5 și 6 lei, de la 4 lei, atât cât erau până acum. Ardeii grași costă cel puțin 5 lei kilogramul, de la 4 lei, iar castraveții au trecut de pragul de 5 lei pe kilogram. Și la fructe s-au înregistrat scumpiri spectaculoase. Merele costă peste 4 lei, de la 2,5 lei kilogramul, bananele se apropie de pragul psihologic de 6 lei, de la 4 lei pe kilogram, iar porocalele bat și ele spre 5 lei kilogramul, de la 3,5 – 4 lei, cât erau până acum. Cașcavalul de post costă și 26 de lei kilogramul, parizerul de post ajunge și la 20 de lei pe kilogram, pateul vegetal costă cel puțin 3 lei pe cutie. Și lista poate continua...
Emanuela Turcu