Zona metropolitană – idee dezgropată din nou în preajma alegerilor

   Dacă soarta zonei metropolitană Galaţi- Brăila pare a fi sortită eşecului, autorităţile locale şi judeţene simulează căutarea de soluţii pentru înfiinţarea unei noi aglomerări urbane care să conducă la atragerea de investiţii pe plan local şi la revigorarea economiei Galaţiului. Acest subiect a fost discutat în cadrul şedinţei care a avut ca temă strategia dezvoltării durabile a judeţului Galaţi până în anul 2020 şi care a avut loc la Prefectura Galaţi. Unul din subiectele îngrijorătoare desprins în urma discuţiilor purtate a fost pus pe tapet chiar de către preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Galaţi, Ion Mocanu, care a atras atenţia că nu se profită de faptul că municipiul Galaţi se află pe malul Dunării. „Dunarea trece pe langă Galaţi degeaba, factorii care au creat această stare fiind taxele de canal, navele care intră fiind taxate de către guvern fără să sa dea nimic în schimb. Lipsesc investițiile din infrastructura portuara”, a adeclarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Ion Mocanu.

 

   Relaţia dintre autorităţile gălăţene şi brăilene şchioapătă de ani de zile

   Dan Lilion Gogoncea, directorul general al Camerei de Comerț, a atras atentia că trebuie pus accentul pe branduri care inseamnă programe, creşterea rolului euroregiunii reprezintând un obiectiv major. Dan Lilion Gogoncea a criticat relaţia pe care o au autorităţile gălăţene cu cele brăilene, etichetând-o drept o relaţie incertă şi nefundamentată. Gogoncea a mai declarat că zona metropolitană în Europa este depașită ca şi concept, propunand formula de “zonă urbană”. El a mai atras un semnal de alarmă legat de faptul că se repetă greşelile din fiecare mandat, prin schimbarea structurilor în administraţie, afirmând că s-a plecat greşit în privinţa cartierului Siret.

 

   O nouă aglomerare urbană, soluţia pentru revigorarea judeţului

   Preşedintele Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, Ciprin Dediu, ne-a declarat că au început să fie făcute demersurile pentru constituirea unei aglomerări urbane care să cuprindă trei oraşe, Galaţi, Brăila şi Măcin, precum şi localităţile adiacente. ”Acest lucru ar putea deternina atragerea de investiţii pe proiectele legate de strategia Dunării, care reprezintă fonduri ale comunităţii pentru diferite finaţări. În ceea ce priveşte oportunitatea acestei aglomerări urbane, pot să vă spun că, de exemplu, la Măcin este forţă specializată în confecţii care ar putea veni să lucreze în Galaţi sau Brăila, unde se caută personal în aces domeniu, că apa potabilă de la Măcin este de o calitate foarte bună şi ar putea fi folosită drept sursă de alimentare pentru populaţia Galaţiului. Trebuie să ne folosim de orice oportunitate de a atrage investiţii, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea traficului portuar de mărfuri”, a declarat Ciprian Dediu.

   Denis Petcu