Zeci de copii se zbenguiesc, în fiecare seară, la rampele amenajate pentru persoanele cu deficienţe motrice din zona Neacşu, în lipsa unui spaţiu de joacă. Chiar dacă Micro 19 nu este singurul cartier din Galaţi în care copiii nu au unde se juca, am ales zona ca punct de referinţă pentru că, la o distanţă de câţiva metri, sunt mai multe astfel de rampe. Toate sunt asaltate, zi de zi, de micuţi. „Nu există prin apropiere niciun parc. Trebuie să mergem ori la Parcul „lui Durbacă”, ori dacă nu… pe Faleză mai e unul, dar e prea departe”, a spus Ioana M., mamă a unei fetiţe.
Părinţii nu au de ales decât între câteva locuri de joacă pentru copii, pe care le poţi enumera pe degete: parcul de la turnul de televiziune, parcul de lângă Selgros (care este plin de şerpi şi de căpuşe), parcul „lui Durbacă”, parcul din zona Regiment 11 Siret, Orăşelul copiilor, unul minuscul pe faleză, lângă terasa „Andrada”, şi încă unul amplasat în Grădina Publică, aflată în renovare. Şi unde mai pui că nu toate sunt amenajate în aşa fel încât să se poată juca în siguranţă şi copiii de vârstă foarte mică. Chiar dacă unii părinţi s-au oprit, pentru prima dată, la rampele respective, atraşi de numărul mare de copii, alţii vin frecvent acolo. Aceştia admit că nu este un loc de joacă potrivit pentru copiii lor, poate şi puţin periculos, dar continuă să vină, în lipsă de alternativă. „E prima dată când venim aici. Ne-am oprit pentru că sunt copii mulţi. Este şi puţin periculos, dar ne asumăm riscul. Pentru copiii mici e şi mai mare lipsa de locuri de joacă. Aşa mai găseşti leagăne, tobogane, în schimb ei nu se pot da şi dacă îi pui, nu stau”, a spus Livia M. „Stăm şi îi supraveghem, unde să îl duc în altă parte? Aici, în zonă, aproape, unde să îl duc?”, a adăugat şi Otilia R.
Numărul locurilor de joacă din cartiere este aproape inexistent, însă cel al pantelor pentru persoane cu dizabilităţi a crescut simţitor. În lipsa unei viziuni de dezvoltare şi modernizare a oraşului, gălăţenii sunt obligaţi de către autorităţi să rişte sănătatea propriilor copii, pentru a le oferi micuţilor câteva ore de distracţie pe zi.
Maria Simionescu