Casa în care şi-a trăit o bună parte din viaţă scriitorul Mihail Sadoveanu se degradează de o zi la alta. Imobilul se află pe strada Domnească, în vecinatatea Palatului Administrativ, la numarul 58, și este inclus în lista monumentelor istorice. În imobil funcţionează, în prezent, câteva asociaţii, precum cea a foştilor deţinuţi politici sau a pensionarilor. Structura de rezistenţă a clădirii este solidă, însă arhitectura casei a avut de suferit de-a lungul timpului. Actualul propietar al casei, Primăria Galaţi, nu pare interesată să investească în imobilele de patrimoniu ale oraşului.
Legături de sânge
Puţini ştiu că legătura scriitorului cu orașul de la Dunăre era, printre altele, una sufletească, de rudenie, deoarece unica sa soră, Clémence, mai mică decât Mihail Sadoveanu, locuia la Galați, fiind căsătorită cu Iancu Drăgănescu. Casa a fost construită în anul 1872, în stil eclectic. Curtea mare, care se întindea din strada Domnească până în strada Al.I.Cuza, era împrejmuită cu un gard din cărămidă și lemn. Intrarea în curte se făcea din lateral, printr-o poartă străjuită de stâlpi masivi. Corpul principal al clădirii are un aer de masivitate dat de bosajul registrului inferior. Fațada dinspre strada Domnească, simetrică, se distingea prin corpul central, cu cele trei ferestre mari cu arcade, de pe mijlocul fațadei, deasupra cărora se afla un atic impunător, cu două vase decorative. Astăzi, acesta nu mai există. Intrarea în clădire se făcea, ca și astăzi, prin lateral față de strada Domnească , deasupra intrării străjuind un fronton dreptunghiular cu elemente decorative, sprijinit de pilaştri. Holul mare este lipsit de ferestre, căci se afla în mijlocul casei , dar avea iluminatul natural asigurat printr-un luminator specific perioadei. Spre strada Alexandru Ioan Cuza se afla o anexă cu geamlâc, alipită de corpul principal, anexă destinată, de obicei, bucătăriei și angajaților care întrețineau casa.
Imobil lăsat de izbelişte
Într-o situaţie critică este imobilul situat în imediata vecinătate a Palatului Copiilor, pe strada Mihai Bravu, la numărul 30. Casa a aparţinut surorilor Drăgănescu, verişoarele lui Mihail Sadoveanu. Clădirea a fost naţionalizată și acum se află în proprietatea Primăriei. Structura imobilului este şubredă, ornamentele de pe clădire sunt desprinse, iar şarpanta acoperişului este putredă. În ciuda demersurilor făcute de Direcţia Judeţeană de Cultură, autorităţile gălăţene nu s-au arătat interesate să salveze acest imobil.
Sergiu Damian