Să fii un bun meseriaş nu este suficient atunci când este vorba despre obţinerea unui loc de muncă peste hotare. Asta au aflat şi cele câteva sute de gălăţeni care au fost refuzaţi, pe parcursul acestui an, de angajatorii străini, pe motiv că nu le vorbesc limba. Gălăţenii s-au lovit de acelaşi blocaj, chiar dacă au vrut să plece la cules de căpşune sau pe alte posturi unde cunoaşterea limbii străine era mai solicitată.
„Noi am prelucrat, în 2012, pese 400 de dosare ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, însă, în urma interviurilor cu angajatorii străini, doar un singur gălăţean a obţinut contract de muncă în sectorul agricol, în Danemarca. Majoritatea au fost refuzaţi pentru că nu cunoşteau limba din ţara respectivă. Dacă unii angajatori mai acceptă ca viitorul angajat să ştie măcar engleza, în Germania, de exemplu, vor să cunoască limba lor”, a declarat Carmen Hanţaţuc, dirctorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.
În 2012, cei mai mulţi dintre gălăţenii care au dorit să plece la muncă în altă ţară provin din rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 36-45 de ani, majoritatea cu studii primare, gimnaziale sau profesionale.
Galaţiul, cel mai „bogat” în şomeri din S-E
Carmen Hanţaţuc, directorul AJOFM Galaţi, a precizat că posturile oferite prin reţeaua Eures sunt sigure, iar în alte judeţe au mai mult succes. Fapt care se observă, de altfel, şi dintr-o simplă comparaţie a numărului şomerilor din Galaţi şi celelalte judeţe din ţară. Spre exemplu, în Regiunea S-E, judeţul nostru a reuşit ”performanţa” de a avea cea mai mare rată a şomajului, respectiv 7,39%, faţă de 5,5% cât era în august 2012 media pe regiune. De asemenea, la creşterea numărului gălăţenilor fără ocupaţie, care în prezent depăşeşte 15.000 de persoane, a contribuit şi lipsa locurilor de muncă dar şi angajările făcute „incognito”.
„Să ştiţi că totuşi în Galaţi se fac angajări, însă nu din rândul celor înscrişi în baza noastră de date. Spre exemplu, angajatorii îşi declară postul vacant abia după ce şi-a găsit şi viitorul angajat. Legea îi permite acest lucru”, a explica Carmen Hanţaţuc.
În prezent, prin reţeua Eures sunt disponibile locuri de muncă în ţări precum Ungaria, Norvegia, Germania, Slovacia. Angajatorii străini caută medici stomatologi, ingineri, şoferi, patiseri. Salariile sunt cuprinse între 1200 de euro şi 5.000 de euro pe lună, la care se adaugă cazarea sau alte bonusuri.
Marilena Dinu