Documentele obținute în proiectul OffshoreLeaks arată că societatea Commonwealth Trust Limited (CTL) este un agent de înregistrare de societăți off-shore care acționează ca paravan pentru evazioniști, operațiuni de spălare de bani și personaje dubioase din Rusia, Europa de Est și Statele Unite. CTL a fost folosită de mai mulți oameni de afaceri din România pentru a le înființa firme în Insulele Virgine Britanice (BVI).
Între 2005 și 2007, procurorii români anticorupție au anchetat o rețea care se ocupa cu acordarea de credite către firme care aveau datorii la stat. Prejudiciul adus statului și băncii prin care se derulau aceste credite depășea 5.000.000 de euro. Rețeaua a fost anchetată pentru evaziune fiscală și operațiuni suspecte de spălare de bani. Ce nu știau procurorii și a descoperit CRJI este că unul dintre cei anchetați, Florin Cătălin Ivan, avea deja pusă la punct în BVI încă din 1999 o metodă prin care ar fi putut să ascundă bani sau proprietăți. Mai mult, soția sa, angajată la sediul central al băncii de stat prejudiciate, era beneficiar al vehiculului financiar secret. Procurorul care a întocmit rechizitoriul a declarat CRJI că „există posibilitatea să se deschidă un nou dosar”.
Rețea destructurată
În mai 2007, procurorii DNA au finalizat rechizitoriul și au trimis în judecată pe: Stan Alexandru, directorul sucursalei județene a BCR Călărași, și Victor Pătrașcu, șef serviciu credite, pentru abuz în serviciu; dar și pe oamenii de afaceri Kurth Maurer și Florin Cătălin Ivan.
Ivan era acționar la Alcorom SA care avea ca obiect de activitate fabricarea de alcool etilic. În 1998, Alcorom a luat un credit la BCR Călărași de aproape 2,7 milioane de dolari pentru a achiziționa o fabrică de alcool etilic din Spania. În februarie 2000, Alcorom a vândut fabrica de alcool către First American Import/Export Corporation din Oregon, SUA, pentru câteva milioane de dolari. Ministerul Finanțelor, la care Alcorom avea datorii, nu a văzut cu ochi buni această tranzacție și a cerut în instanță anularea acestei tranzacții, ceea ce s-a și întâmplat ca urmare a unei decizii judecătorești. Pentru că afacerea cu vânzarea fabricii de alcool a fost stopată de justiție, Kurth Maurer un partener de afaceri al lui Ivan a înființat în iunie 2000 SC Transamerican 2000 SRL din București în care firma americană avea aproape 99%. La jumătate de an de la înființare, Maurer a mutat sediul firmei chiar în curtea Alcorom. Alcorom nu a achitat decât o singură rată din creditul luat de la BCR, așa că Transamerican 2000 s-a oferit în septembrie 2000 să preia creditul Alcorom, tranzacție încheiată cu succes. În iunie 2001, banca începuse deja executarea silită a Transamerican pentru că nici aceasta nu și-a onorat obligațiile contractuale. Executarea silită a fost însă întreruptă, de multe ori chiar la intervențiile șefilor BCR Călărași.
Credite „suveică”
BCR Călărași a împrumutat aceste firme prin încălcarea normelor de creditare, spun anchetatorii, pentru ca ele să poată plăti credite mai vechi contactate chiar de la BCR. Acest tip de creditare a fost denumit de procurori drept sistem de creditare de tip „suveică”.
Conform rechizitoriului, creditele nu au mai putut fi rambursate, toată schema fiind coordonată de Ivan, fapt ce reiese și din declarațiilor date de proprii angajați și parteneri de afaceri în fața procurorilor. Gaj pentru acordarea acestor credite a fost fabrica de alcool cumpărată din Spania, dar de fiecare dată când executarea silită era iminentă, arată procurorii, această fabrică a fost înstrăinată formal între mai multe societăți comerciale. În fața procurorilor, Ivan a negat orice implicare în tranzacțiile fictive cu alcool, tranzacții pe care le verificau comisarii Gărzii Financiare, dar apoi a revenit asupra declarațiilor.
Adrian Mogoș - ICIJ/CRJI
- citiți tot articolul pe www.crji.org: https://www.crji.org/articole.php?id=4211