Dosarul de turnător la Securitate al medicului Nicolae Bacalbașa cuprinde o ”notă explicativă” legată de discuțiile purtate între medici în cabinetul de ”Arși” al Spitalului Județean, document ce pare a fi crezul anestezistului. Înainte de a-și turna colegii de breaslă, Bacalbașa laudă sistemul comunist din România:”Nu am de ce mă plânge, personal am fost tratat cu considerație și bunăvoință, sunt mulțumit de condițiile mele de viață și de muncă, și sunt membru PCR activ”.
Odată prezentată poziția în legătură cu ”Partidul” și cu Securitatea, Bacalbașa trece la lupta împotriva dușmanului de clasă:”Am sesizat că doctor Popa Constantin are tendința de a ironiza relațiile noastre sociale și i-am atras atenția să înceteze întrucât riscă să depășească cadrul legal”. Din acest punct, anestezistul Bacalbașa începe să-și ”atingă” colegii de spital, personajul principal rămânând doctorul Popa, în cabinetul căruia se adunau ”partizanii” care se opuneau orânduirii comuniste: ”Recent, doctor V și doctor Popa făceau pariuri pe sticle de whisky în prezența doctor P care poate confirma că vor reuși să mă împiedice atât pe mine cât și pe soția mea sa mai calătorim. În repetate rânduri doctor H a calomniat privind evoluția unor bolnavi în special a celor ce dețineau funcții de conducere sau erau înrudiți cu astfel de persoane...”
Delațiunile doctorului Bcalbașa sunt cuprinse în dosarul 55.639, volumul unu, înregistrat la Unitatea de Securitate 0931 Galați, medicul având numele de indicativ ”Popescu”, așa cum reiese din documentul eliberat de CNSAS.
Nicolae Bacalbașa neagă colaborarea cu Securitatea și, în acest sens, flutură un document emis de CNSAS în 2008. Intrat în panică din cauza dovezilor care apar despre colaborarea sa cu Securitatea, Bacalbașa se lasă consiliat de deputatul-turnător Florin Pâslaru-Pintea, care îi estimează o pierdere de doar 4-5%, în viitoarea campanie electorală, din cauza delațiunilor la adresa colegilor din spital.
Sorin Țiței
Vă prezentam documentul CNSAS: