Uniunea Social Liberală a reuşit să scoată la vot, în judeţul Galaţi, abia 40% dintre alegătorii cu drept de vot, în ciuda victoriei zdrobitoare de la alegerile locale. Chiar dacă se află în media pe ţară, din punct de vedere al prezenţei la urne, social-democraţii, liberalii şi conservatorii au demonstrat că şi-au pierdut din îndemânarea care i-a consacrat, de-a lungul anilor, de a-şi mobiliza electoratul în secţiile de votare. Conform datelor Prefecturii Galaţi, doar 46,1% dintre gălăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne (241.350 din 523.528 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale). Dintre aceştia, 88% (212.593) au spus DA demiterii lui Traian Băsescu, în timp ce 10,62% (25.655) au pus ştampila pe NU.
Surpriză de proporţii în tabăra USL
Prezenţa la vot i-a luat prin surprindere pe USL-işti, în condiţiile în care aceştia sperau la un procent de peste 55%. Ba mai mult, pe scena politică gălăţeană circulau scenarii potrivit cărora edilii PNL, PSD şi PC, din comune, aveau impus target pentru aducerea oamenilor la vot. Liberalii susţin, însă, că de vină pentru prezenţa la urne, sub aşteptări, sunt canicula, dar şi faptul că listele electorale nu au fost actualizate, conform ultimului recensământ al populaţiei. „Am rămas un pic surprins de procentaj, dar zona urbană a scos mai puţin, a tras în jos. Este surprinzător, faţă de mobilizarea din Olt, Mehedinţi. Pe lângă asta, este clar că la Galaţi, PDL nu este perceput ca un partid dur. Este păcătos că s-a nimerit să fie şi într-o lună de vară, multă lume pleacă în vacanţă, evadează. Din păcate, suntem puşi să alegem între două rele. Preşedintele nostru, este clar, nu va reuşi să fie preşedintele tuturor românilor, cum nici nu a fost vreodată”, ne-a declarat senatorul liberal Paul Ichim.
USL ar putea pregăti, din nou, suspendarea lui Traian Băsescu, în condiţiile în care, potrivit parlamentarului gălăţean, conform Legii 3/2000, „la articolul 10 scrie că preşedintele României poate fi destituit cu votul majorităţii, nu neapărat cu 50%+1. Mai este o întrebare: 50%+1 din câţi? Listele electorale sunt din 2002, nu sunt actualizate, mai ales că, potrivit statisticilor, avem o ieşire din sistem a populaţiei cu 500.000-600.000 de oameni (...) Chemarea la boicot este o încălcare a regulilor jocului”, ne-a mai spus Paul Ichim.
Toader îşi permite aroganţa de a numi milioane de români fani Băsescu
În timp ce în tabăra USL este dezamăgire, atât din punct de vedere al prezenţei la urne în judeţul Galaţi, cât şi al scorului naţional, în barca democrat-liberalilor este veselie. Atât de mare fericire, încât deputatul Mircea Toader, preşedintele PDL Galaţi, îşi permite să afirme că românii care au preferat să nu se prezinte la vot sunt susţinătorii preşedintelui Traian Băsescu. ”Nu știu cum se vor justifica cei doi miniștri gălățeni (n.r. Dan Nica şi Victor Paul Dobre) în fața șefilor lor. Să ai doi miniștri într-un județ roșu și să nu faci mare lucru, asta chiar necesită niște explicații. Mai ales că, din câte am înțeles, ministrul Dobre promisese la fiecare comună câte 15 miliarde, din fondul de rezervă, dacă și-ar fi făcut targetul de 55%. Acuma poate ne dau nouă banii ăștia”, a declarat Mircea Toader.
Corina Dobre