Eugen Chebac şi-a întreţinut regeşte funcţionarii publici din subordine. În timpul mandatului fostului şef de judeţ, în instituţia administrativă lucrau nu mai puţin de 190 de persoane. Galaţiul ocupă locul trei într-un top naţional privind numărul angajaţilor din consiliile judeţene. În “era Chebac”, numărul salariaţilor din cadrul instituţiei de stat a fost de 191. Judeţul nostru a fost depăşit doar de Arad, care înregistra 199 de angajaţi ai Consiliului Judeţului, Harghita şi Braşov, ambele cu câte 217 de salariaţi. Datele ne-au fost puse la dispoziţie de către organizaţia non-guvernamentală Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România. „Am realizat un studiu comparativ al cheltuielilor din consiliile judeţene, dar şi din restul instituţiilor publice”, au precizat reprezentanţii ONG-ului. Mai exact, “ong-iştii” au solicitat date tuturor consiliilor judeţene, din care a reieşit cât se consumă într-un judeţ pentru hârtie şi cât în altul.
La capitolul „număr de salariaţi”, Galaţiul a avut cu aproape 50 de angajaţi în plus faţă de Brăila, care are doar 142 de oameni pe statul de plată al Consiliului Judeţului. La capitolul fond de salarii, Galaţiul este, însă, pe locul doi, după Sibiu. Şi la capitolele de cheltuieli consum energie termică, consum energie electrică, servicii telefoane, carburanţi şi hârtie, CJ GalaţI se află în top 5. Din datele publicate de asociaţie, reiese că instituţia CJ Galaţi a avut aprobat pentru fiecare ditre aceste capitole de achiziţii un buget de peste 18.000 de lei. În faţa judeţului nostru s-au mai aflat doar Clujul – 19.000 de lei, Sibiul – 27.000 de lei şi Braşovul 37.000 de lei.
Suspiciuni privind achiziţiile publice în „era Chebac”
Joi, Guvernul României a remis un comunicat de presă în care informa că fosta conducere a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice este suspectată că a acoperit, la comandă politică, o serie de nereguli privind achiziţiile publice operate de către Consiliul Judeţului Galaţi, în perioada 01.01.2009 - 30.06.2012. „Modul în care au procedat membrii Colegiului consultativ cu privire la plângerile formulate de contravenienţi împotriva unor procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor a condus la însuşirea, în mod abuziv, a competenţei pe care legiuitorul a acordat-o, în mod exclusiv, instanţelor de judecată. Colegiul consultativ al ANRMAP a anulat astfel de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a unor sancţiuni, printre altele în cazul primăriei Târgu Mureş, în cazul SC METROREX SA şi în cazul Consiliului Judeţean Galaţi”, se arată în comunicatul remis de către Guvern.
În ciuda suspiciunilor, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi susţin că informarea premierului Victor Ponta are doar scop electoral, neavând, practic, acoperire legală.
Marian Păvălaşc