Şedinţa extraordinară, convocată de consilierii PSD, PNL şi PC, s-a transformat, ieri, într-un adevărat câmp de bătălie electorală. Pentru a doua oară, în mai puţin de două săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţului, social-democratul Eugen Chebac, care şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat din partea UNPR, a fost pus la zid de consilierii din cadrul USL. Aleşii locali nu s-au sfiit, ieri, să se comporte ca într-o mahala, după ce, înainte de şedinţă, şi-au luat notiţe de „bună purtare” de la liderii celor trei partide ce îi păstoresc. Dovadă şi linşajul politic la care a fost supus Eugen Chebac, susţinut doar de consilierii PDL, căruia i s-au reproşat, printre altele, că a suspendat şedinţa ordinară din data de 24 noiembrie, dar şi măsura de a nu le acorda aleşilor indemnizaţiile aferente lunii noiembrie.
Imnul golanilor, coloana sonoră pentru şedinţa USL
Revoluţionarii, care au protestat timp de mai multe ore în faţa Prefecturii Galaţi, au avut grijă să le asigure aleşilor locali o coloană sonoră care li s-a potrivit precum o mănuşă, pentru atmosfera creată de consilieri în şedinţă. Pe imnul de stat „Deşteaptă-te, române!”, Imnul Golanilor şi melodia lui Valeriu Sterian „Vino, Doamne”, care răsunau până în sala de şedinţă, consilierii PSD, PNL, PC, PDL şi Eugen Chebac s-au contrat şi acuzat reciproc de iresponsabilitate, incompetenţă şi lipsă de respect, sub pretextul investiţiilor din sănătatea gălăţeană. Startul acuzelor a fost dat de liberala Tania Bogdan, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, care a ţinut să motiveze şedinţa extraordinară, convocată de consilierii din cadrul USL. „Am fost extrem de neplăcut surprinşi de declaraţiile de presă, făcute după şedinţa ordinară din luna noiembrie, că, vezi dragă Doamne, CJ nu ar susţine proiectele de dezvoltare durabilă a judeţului şi că ne punem de-a curmezişul bunelor intenţii pe care domnul preşedinte le are. Întreaga activitate a CJ din ultimii trei ani dovedeşte că noi am susţinut hotărârile importante pentru dezvoltarea judeţului. În şedinţa trecută a fost pentru prima dată când am avut opinii diferite. Dorinţa noastră este ca acest consiliu să funcţioneze bine”, a spus Tania Bogdan. În susţinerea acesteia a intervenit şi candidatul USL pentru şefia Consiliului Judeţului, doctorul Nicolae Bacalbaşa, care a ţinut să precizeze că „eu şi colegii mei ne-am simţit insultaţi de consideraţiile privind indemnizaţiile. Aici suntem oameni care am făcut ceva în viaţă şi nu ne bazăm pe indemnizaţii. Problema o constituie priorităţile de cheltuire a banilor publici... Pasiunile care au dus la insultarea noastră sunt legate de asfalt, cred că asfaltul din Galaţi are băgat în el etnobotanice, generează dependenţă şi de aici pasiuni” – făcând referire la două proiecte de hotărâre privind modernizarea accesului în Spitalul Judeţean, care au generat scandalul în şedinţa ordinară din luna noiembrie. Cele două proiecte de hotărâre au reprezentat, de această dată, amendamentele grupului de consilieri ai PDL, de introducere pe ordinea de zi, însă au fost respinse cu 21 de voturi împotrivă, din 28. „Legea 215 spune clar că atunci când nu ai ordine de zi votată, nu ai şedinţă. Nefiind ordine de zi, nu ai ce discuta. Nici măcar punctul diverse, din şedinţa trecută, nu a fost votat. Pentru şedinţa ordinară viitoare voi avea, din nou, pe ordinea de zi, şi cele două proiecte de hotărâre privind modernizarea accesului în Spitalul Judeţean”, a spus despre situația creată Eugen Chebac.
Eugen Chebac a avut, însă, parte şi de o surpriză în cadrul şedinţei de ieri. Mai mulţi PSD-işti, recunoscuţi ca fiind apropiaţi lui Chebac, i-au sărit la gât, solicitându-i scuze. Unul dintre aceştia este chiar tecuceanul Dorin Butunoiu, etichetat drept un susţinător înfocat al lui Chebac. „Eu nu am de ce să îmi cer scuze. Cine a dat ordin să nu se ţină şedinţa, acela trebuie să îşi ceară scuze”, a spus Chebac, făcând referire la liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre.
Interesant este faptul că, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, convocată de consilierii din cadrul USL, toate proiectele de hotărâre, supuse votului şi adoptate, au fost iniţiate de Eugen Chebac.
Corina Dobre