Preşedintele viitorului partid Noua Republică, Mihail Neamţu, a poposit, pentru o zi, la Galaţi, unde a făcut o scurtă radiografie a politicii actuale mimate de cele mai importante partide din România. Republicanul a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de coordonatorul local Daniel Arfire şi de avocatul Nicolae Burchel, coordonatorul comisiei de statut, strategia şi obiectivele pe care viitoarea formaţiune politică se bazează pentru a câştiga încrederea electoratului, sătul de actuala clasă politică îmbătrânită. „Vrem să limităm mandatele baronilor locali, maxim două mandate pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene. Aşa cum preşedinţii au două mandate, ar trebui ca şi primarii să aibă tot două. De asemenea, suntem pentru schimbarea Constituţiei şi redactăm, practic, o nouă Constituţie. Undeva, în vară, sperăm să avem schiţa unei Constituţii care să se desprindă de Constituţia lui Ion Iliescu şi Antonie Iorgovan şi de orice rămăşiţă a Republicii Socialiste, o Constituţie care va ţine cont de opiniile cetăţenilor”, a spus preşedintele Noii Republici, Mihail Neamţu.
Republicanii pledează pentru un Parlament unicameral, cu 300 de deputaţi şi senatori, introducerea votului prin corespondenţă sau electronic pentru Diaspora, precum şi pentru stimulentele fiscale în vederea atragerii de investitori. Mihail Neamţu a respins, din start, o alianţă cu una dintre formaţiunile politice deja existente, dar şi ideea de a deveni „satelitul” unui personaj sau al unui partid. „Două lucruri sunt extrem de importante în Noua Republică: competenţa şi moralitatea. Moralitatea este pe primul plan, urmată de competenţă, pentru că degeaba avem competenţă dacă nu avem moralitate impecabilă” a mai spus Nicolae Burchel.
Aprilie - termenul limită de constituire a partidului
În acest moment, Noua Republică funcţionează ca asociaţie, în condiţiile în care republicanii au nevoie de 25.000 de semnături pentru ca aceasta să se constituie în partid. Membrii Noii Republici au dat startul la înscriere în 18 judeţe ale ţării, până în acest moment, în Galaţi fiind înregistrate aproximativ 400 de semnături. Republicanii au nevoie de minim 700 de semnături pentru fiecare din cele 18 judeţe. În ceea ce priveşte viitorii membri, Mihail Neamţu a precizat că aceştia vor fi selectaţi cu atenţie şi a subliniat că traseiştii politic nu vor avea ce căuta în partid. „La vârful Noii Republici vom fi foarte selectivi. Cineva care a făcut parte din Securitate, PCR, PDSR, PSD nu are ce căuta, nu avem ce discuta cu aceşti oameni. În schimb, manifestăm deschidere pentru cei cu o gândire populară, pentru ţărănişti, democrat-liberali sau liberali, care nu pot accepta faptul că Antonescu a vândut doctrina liberală unor socialişti. Deviza noastră este <<În vremuri de criză, pentru ca răul să triumfe, este sufficient ca oamenii buni să stea deoparte>>”, a spus Mihail Neamţu.
Termenul limită de constituire a noii formaţiuni politice este luna aprilie.
Corina Dobre