Ministerul Sănătăţii pregăteşte retrogradarea Spitalului Judeţean Galaţi

   Managementul defectuos şi incompetenţa de la vârful Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” transformă cea mai mare unitate medicală din judeţ într-o policlinică. Şi asta pentru că tabăra PSD, care conduce medicina gălăţeană, nu s-a preocupat să pună în aplicare planul de conformare, trasat de Ministerul Sănătăţii, atunci când Judeţeanul gălăţean a primit, cu multă indulgenţă, gradul II, provizoriu.

   Pe 31 decembrie, Comitetul Director de la spital va fi obligat să dea cu subsemnatul la Ministerul Sănătăţii, pentru ca Judeţeanul să nu fie retrogradat şi să primească, astfel, mult mai puţini bani pentru salarii, achiziţia de medicamente sau plata utilităţilor necesare funcţionării. Deşi a avut pe masă, luni de zile, condiţiile trasate de la minister pentru ca Spitalului Judeţean Galaţi să fie menţinut în categoria a II-a, conducerea unităţii medicale nu a mişcat un deget. Mai mult decât atât, în o lună de zile, timpul care a mai rămas până la apelul ministerului, managementul nu va avea timp pentru înfiinţarea mai multor cabinete de boli infecţioase, pneumologie, pediatrie sau psihiatrie – aşa cum prevede planul de conformare – şi nici comasarea cu Spitalul de Psihiatrie. „Este păcat, pentru că exista posibilitatea de a se rezolva aceste probleme, însă totul a ţinut de o ambiţie prostească a unora. Te doare capul cu ce se întâmplă în spitalul ăsta. Am făcut spitalele pentru membrii noştri de partid, să fie directori şi ei, săracii. Asta este gândirea la Galaţi”, ne-a declarat medicul chirurg Paul Ichim.

 

   Judeţeanul riscă gradul IV

   Faptul că şefii de la Judeţean nu au pus în aplicare planul Ministerului Sănătăţii, a fost aspru criticat şi de doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, care se teme că spitalul ar putea fi clasificat chiar şi cu gradul IV. „Au stat, atâta timp, fără să facă nimic. S-au lăsat pe-o ureche şi s-au trezit acum că nu mai au timp. Nici la gradul III nu vor ajunge”, a spus doctorul Valentin Boldea.

   Referitor la eventuale sancţiuni aplicate conducerii spitalului, inclusiv demiterea managerului unităţii, directorul DSP a precizat că cel abilitat în acest caz este Consiliul de Administraţie al spitalului.

   În ceea ce priveşte fuziunea Spitalului Judeţean cu cel de Psihiatrie, surse din rândul consilierilor locali gălăţeni ne-au spus că municipalitatea nu ar fi deloc încântată de a ceda Spitalul de Psihiatrie. Palma între Consiliul Judeţului, ordonatorul de credite, şi municipalitate ar putea fi bătută, dacă CJ va veni şi cu ceva la schimb. Consiliul Judeţului ar fi propus la schimb Spitalul de Boli Infecţioase, însă Primăria a refuzat, astfel că, cel mai probabil, CJ va dona Spitalul TBC, care funcţionează destul de bine şi pe deasupra mai are şi ceva fonduri.

   Cu toate jocurile de culise care se tot încearcă în această perioadă, conducerea Spitalului Judeţean nu mai are timp pentru a se prezenta în faţa ministrului cu temele făcute. Surse din medicina gălăţeană ne-au declarat, însă, că Judeţeanul a riscat încă de acum două luni să îi fie retras gradul. Şi asta pentru că medicii de la Galaţi „nu au putut” să îi scoată unui pacient o bucată de măr din gât, trimiţându-l în alt oraş. Pe atunci, cazul, care a fost şi mediatizat, a scos din sărite mai mulţi secretari de stat din Ministerul Sănătăţii, care aşteaptă conducerea PSD-istă la cotitură, chiar de Moş Crăciun.

   Corina Dobre