Spitalul Judeţean din Galaţi întârzie să ia toate măsurile necesare pentru evitarea unui nou focar de infecţie, la aproape trei luni după decesul a doi pacienţi în urma unei infecţii nosocomiale. Managerii spitalului nu au angajat încă un medic epidemiolog care să coordoneze respectarea normelor igienice, ignorând astfel recomandările dintr-un raport al Ministerului Sănătăţii, făcut public în septembrie.
În judeţul Galaţi există doar patru epidemiologi care prestează servicii prin contract pentru diverse spitale, însă niciunul nu a acceptat să colaboreze şi cu Spitalul Judeţean. „Niciun epidemiolog n-o să vină la Judeţean pentru motivul că n-are cu cine comunica aici. Degeaba va dispune el închiderea unor secţii cu probleme, oricum, nimeni nu-l va asculta. Spitalul suferă de feudalizare, fiecare secţie reprezintă feuda cuiva şi moşia cuiva”, a declarat Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi(DSP).
În lipsa unui epidemiolog, o a doua variantă ar fi fost desemnarea, de către conducerea spitalului, a unui medic de altă specializare, care să coordoneze Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale. Acesta ar avea rolul de a monitoriza riscurile existente în spital, de a preleva probe de laborator şi a le analiza. Nici această soluţie nu s-a pus în practică. După cum au explicat managerii Spitalului, la şedinţa Consiliului de Administraţie, niciun doctor n-a dorit să-şi asume mai multe responsabilităţi, fără o remunerare suplimentară.
Reamintim că organizarea defectuoasă a Serviciului de prevenire a infecţiilor a fost una dintre circumstanţele care au dus la apariţia focarului ucigaş la Spitalul Judeţean, în august. Atunci, doi pacienţi au murit iar un al treilea a ajuns în stare gravă, fiind contaminaţi cu acinetobacter. Pentru că, între timp, nu toate condiţiile Ministerului Sănătăţii au fost implementate, riscurile sunt la fel de mari ca şi atunci. “Există un risc mare ca să se dezvolte un focar de infecţii într-un spital de asemenea dimensiuni, unde este o patologie variată. De asta trebuie să fie bine organizat un nucleu epidemiologic. Specialiştii din acest nucleu au misiunea de a lua probe independent de inspectorii de la DSP”, a explicat Boldea, care regretă că inspectorii DSP au fost prea blânzi în aplicarea sancţiunilor, până să se întâmple tragedia. În cazul depistării unor nereguli, instituţia poate fi amendată cu 5.000 lei.
Domnica Negru