APD considera ca introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din diaspora ar putea rezolva problemele constatate in cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din 2014. Asociatia Pro Democratia (APD) organizatie neguvernamentala, non-profit si neafiliata politic, s-a implicat in observarea alegerilor pentru Presedentia Romaniei in cele doua tururi de scrutin.
Pentru al doilea tur de scrutin APD a mobilizat peste 400 de observatori in sectii si echipaje mobile in tara si in strainatate, dublu fata de primul tur de scrutin, si a pus la dispozitia cetatenilor din intreaga tara numarul 0800 070 100 (TelVerde) pentru a sesiza nereguli si fraude in sectiile de votare.
Ca urmare a incidentelor de la primul tur de scrutin, APD a acreditat un numar suplimentar de observatori in afara tarii: Franta, Germania, Olanda, Anglia, Italia, Lituania, Spania, Canada, Japonia, Belgia si Grecia.
Constatam ca o serie de nereguli de la primul tur de scrutin s-au repetat si in turul doi. Cele mai importante nereguli centralizate, pana la ora 20.00 care au fost sesizate catre Biroul Electoral Central si Birourile Electorale Judetene au fost: Continuarea campaniei electorale prin contactarea telefonica sau transmiterea de sms-uri cu scopul determinarii de a vota pentru un anumit candidat; Impiedicarea cetatenilor de a-si exercita dreptul la vot; S-a inregistrat un numar mare de sesizari privind turismul electoral in Judetul Ilfov, Giurgiu, Olt si Teleroman.
In ceea ce priveste continuarea campaniei electorale aceasta a avut forme diverse. Daca in tara am observat trimiterea de mesaje cu caracter electoral si prezenta materialelor de promovare electorala in proximitatea sectiilor de votare, in cazul sectiilor din strainatate alegatorii asteapta la coada, manifestandu-si optiunea politica prin diverse scandari in vecinatatea sectiilor de votare.
Poate fi remarcat faptul ca o imbunatatire semnificativa a procesului de votare, fata de primul tur, s-a resimtit datorita clarificarii modului in care declaratia pe proprie raspundere poate fi completata in afara sectiei de votare si doar semnata si datata de catre alegator in fata membrilor BESV. De asemenea, apreciem cresterea interesului pentru exercitarea dreptului la vot in turul doi al alegerilor.
Din pacate principalele probleme ale desfasurarii procesului electoral s-au mentinut in strainatate. Cozile interminabile determinate de disproportia dintre numarul de votanti si logistica pusa la dispozitie (numarul sectiilor din strainatate) fata de proportia alegatori-sectii de votare din tara.
Consideram ca, dupa 25 de ani de la Revolutie si peste 20 de scrutine organizate la nivel national (locale, parlamentare, prezidentiale [turul I si turul II], europarlamentare) este evident faptul ca cetatenii au inceput sa inteleaga functionarea sistemului electoral, in paralel devenind evidente limitarile acestuia. Una dintre principalele limitari o reprezinta disproportia dintre numarul de votanti si numarul sectiilor de vot din diaspora. Per ansamblu o limitare la nivelul legislatiei electorale, afecteaza, in sensul limitarii, dreptul constitutional la vot. Ca solutie, consideram ca pana la urmatoarele scrutine este benefica initierea unei dezbateri intre societatea civila si partidele politice cu privire la introducerea sistemului de vot prin corespondenta ca solutie complementara la votul in sectia de votare, cel putin pentru romanii din diaspora.
Credem ca dupa multitudinea de scrutine de alegeri democratice (peste 20), increderea societatii civile si a cetatenilor in functionarea sistemul electoral este in continuare subrezita. Modul in care s-au desfasurat ultimele saptamani de campanie electorala ale candidatilor la functia de Presedinte a Romaniei au scindat societatea romaneasca, avand ca rezultat o decredibilizare si mai mare a sistemului electoral si a modului de desfasurare a campaniei.
Consideram ca un proiect de introducere a votului prin corespondenta ar avea un efect pozitiv asupra procesului electoral din Romania, el fiind conditionat in mod obligatoriu prin contributia fiecarei parti implicate: pe de o parte, politicienii trebuie sa isi asume o reducere a imixtiunii in procesul electoral, iar pe de alta parte, cetatenii trebuie sa fie dispusi sa acorde din nou incredere sistemului electoral.
In urmatoarele luni Asociatia Pro Democratia va initia primii pasi catre dezbaterea acestui proiect de modificare a sistemului electoral din Romania.
Asociatia Pro Democratia