Cererea de ofertă a Consiliului Judeţului Galaţi, depusă pe site-ul de achiziţii publice – SEAP - privind restaurarea clădirii de patrimoniu a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, a generat o adevărată avalanşă de nemulţumiri în rândul reprezentanţilor firmelor doritoare de a se înscrie în competiţia anunţată de către conducerea CJ. Un cititor al cotidianului www.nepasadegalati.ro, reprezentant al unei societăţi care şi-ar fi dorit să participe la licitaţia pusă la bătaie de către autorităţile judeţene, ne-a semnalat faptul că, studiind documentaţia, a constatat că aceasta este ilegală, neconformă cu legislaţia în vigoare. „Conform legislaţiei, a fost comunicată suma maximă admisă la licitaţie, respectiv 2,944,831 lei. Mai departe, este precizat în lege că nu se vor mai prezenta alte detalii legate de partea financiară a lucrării, urmând ca ofertanţii să prezinte propunera finaciară proprie. Ori dvs., prin ce a fost ataşat pe SEAP, aţi introdus un document unde sunt date toate valorile pe fiecare obiect în parte, respectiv, la DEVIZE.rar este atasat formularul F6, unde sunt precizate toate valorile pe obiecte, fapt clar interzis de lege”, ne-a semnalat reprezentantul societăţii.
Conducerea CJ ignoră firmele neînregimentate politic
Sesizarea, transmisă cotidianului nostru, a fost înaintată şi conducerii Consiliului Judeţului Galaţi. Deşi reprezentantul societăţii a solicitat un punct de vedere conducerii instituţiei, pe această temă, preşedintele Nicolae Bacalbaşa, nici nu s-a sinchisit să formuleze un răspuns, ignorând cererea firmei. „Ataşăm acest formular şi solicităm precizări în sensul de a ne explica prezenţa valorilor în acest capitol, fapt interzis de lege, pentru a şti dacă formulăm un document spre organele abilitate ale statului, pentru a analiza acest fapt, daca a fost tendinţa de a arăta tuturor ofertanţilor aceste valori sau de a facilita câştigarea licitaţiei de către o firmă. În campania electorală am înţeles că sunteţi un fan al dreptăţii şi nu sunteţi de acord cu acest gen de practici, respectiv, de trucare a licitaţiilor. Solicităm punctul dvs. de vedere până pe data de 10.08.2012, vineri, ora 12.00, după care să putem formula contestaţia legală la forurile superioare de control, care vor putea stabili dacă a fost alterată starea licitaţiei şi dacă aţi vrut să favorizaţi pe cineva, prin prezentarea acestui document interzis în SEAP”, se arată în sesizarea înaintată de către reprezentantul societăţii.
Cum conducerea Consiliului Judeţului nu a oferit un răspuns petentului, reprezentanţii firmei ne-au declarat că vor face o contestaţie la Bucureşti: „Lucrarea este de 29 miliarde şi este interesul prea mare de a da lucrarea cui vor, ca să mai răspundă. Deci, nu am primit nici un răspuns. O să încercăm să facem contestaţie la Bucureşti, deși nu cred că în ţara asta mai există dreptate. Se fură pe faţă”.
Clădirea de patrimoniu de pe strada Domnească, nr. 91, va fi restaurată şi transformată, cu finanţare externă nerambursabilă, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în Centrul Multicultural „Dunărea de Jos”. Clădirea va beneficia, conform proiectului iniţiat de către fostul şef al CJ, Eugen Chebac, de săli multimedia, în vederea organizării de manifestări culturale, expoziţii şi acţiuni culturale pentru minorităţile din municipiul şi judeţul Galaţi, dar şi a celorlalte judeţe membre ale Regiunii de Dezvoltare Sud – Est şi ale Euroregiunii „Dunărea de Jos”. Centrul Multicultural „Dunărea de Jos” va fi un spaţiu deschis publicului. Preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, a refuzat să ne ofere un punct de vedere spunând că „eu nu dau interviuri la telefon”, deşi acesta nu se afla în localitate.
Corina Dobre