Galațiul cultural a înlocuit librăriile cu sedii de partid

   Orice vizitator al orașului de la malul Dunării ar putea crede că gălățenii au o cultură politică de excepție, din moment ce librăriile din urbe au devenit sedii de partid. Că nu este așa, o demonstrează fața mohorâtă a orașului, care este amprenta politicienilor ce s-au succedat în administrația locală.

   Librăria Centrală a fost, zeci de ani, cel mai mare magazin de carte din Galați, un spațiu cultural unde se expunea pictură și unde majoritatea scriitorilor locali și-au lansat creațiile. Acum a devenit sediul Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), mișcare politică născută prin ”coagularea” parlamentarilor care și-au trădat partidele pentru care au candidat. Gălățeanul iubitor de carte, obișnuit să descopere ultimele apariții editoriale la Librăria Centrală, acum, cel mult, poate fi instruit în ”arta trădării”, la actualul sediu UNPR.

   O altă librărie etalon a orașului, Librăria Studențească, din Complexul Studențesc al Universității ”Dunărea de Jos”, a devenit, după desființare, biroul parlamentar al deputatului PSD Florin Pâslaru. De la principalul furnizor de carte pentru studențimea gălățeană, sediul a ajuns adăpostul unui parlamentar turnător la Securitate, deputat care ar fi trebuit, de mult, scos din Parlament, din cauza multiplelor incompatibilități.

   Aparent, o soartă mai bună a avut spațiul în care a funcționat, până de curând, Librăria Diverta, de la Romarta. Acesta a rămas părăsit, dar nu este exclus ca vecinii de la Partidul Social Democrat (PSD) să fi pus deja ochii pe încăperea aflată zid în zid cu sediul de partid.

   Există și un caz mai fericit: Librăria Lumina, de pe strada Bălcescu. Aceasta, care funcționa oricum într-un sediu impropriu, a devenit magazin de carte bisericească și de obiecte de cult. Asta ne duce cu gândul la faptul că gălățenii, care au cea mai mare parte de vină pentru că nu se mai vinde carte în orașul lor, au devenit, brusc, habotnici și dau năvală să cumpere carte bisericească și obiecte de cult.

   S.Ț.