Autoritățile gălățene se pot ”lăuda” cu o serie de investiții complet inutile, moștenite din mandatele fostului primar Dumitru Nicolae. Așa-zisele investiții au costat zeci de mii de euro, dar nu au adus nici un fel de beneficiu comunității. Din contră, ele ele au fost duse la casat înainte să fie folosite sau sunt pur și simplu doar de formă.
Infochioșcuri aruncate la gunoi
În timp ce în orice primărie dintr-un oraș civilizat există infochioșcuri unde cetățenii pot afla diverse informații publice, precum programul audiențelor sau hotărâri de consiliu, la Galați ele lipsesc cu desăvărșire. Deși Primăria a cumpărat, în 2004, trei astfel de aparate (2.000 euro bucata), niciunul din ele nu mai funcționează acum. Opt ani mai târziu, gălățenii care pășesc pragul Primăriei Galați sunt nevoiți să stea la cozi, la ghișee, pentru a obține orice fel de informație. Cele trei aparate-minune care ar fi trebuit să le ofere informații utile, zac nefolosite de mulți ani. Viorel Mancaș, șeful Serviciului de Informatizare din cadrul Primăriei, se scuză și spune că infochișcurile sunt uzate fizic și moral, motiv pentru care au fost duse la casat.
Decibelii ne ard la buzunar
Din păcate infochioșcurile demodate înainte să fie utilizate și aruncate la gunoi nu sunt singura ”realizare tehnică” din Primăria Galați. Un alt exemplu este automobilul echipat cu aparatură de măsurare a poluării fonice, care, la fel ca și infochioșcul, după ce a fost prezentat opiniei publice, n-a mai fost utilizat. În 2008, Primăria a cheltuit peste 20.000 de euro pentru un autoturism dotat cu aparatură de măsurare a zgomotului de pe străzile oraşului. Sună a civilizație dar s-a întâmplat ca la noi. Mașina s-a dovedit a fi inutilă deoarece, timp de doi ani, nu prea s-a mișcat din parcare. Așa s-au mai îngropat 27.417 de lei (atât a costat autoturismul) plus 57.881 de lei (suma alocată pentru aparatul de măsurare a zgomotului). Povestea este mai complexă. În același an în care a cumpărat mașina, fostul primar, Dumitru Nicolae, anunţa că o firmă din Danemarca va realiza harta de zgomot a oraşului. La scurt timp, s-a renunţat la colaborarea cu firma respectivă şi s-a apelat la firma „Enviro Consult”. Alţi bani, aceeaşi bătaie de joc. Cei de la Primăria Galaţi au, bineînțeles, o explicație. Mașina și contractul erau necesare, deoarece municipalitatea avea un laborator de măsurare a zgomotului și de realizare de hărți de profil. Ce s-a ales de el, nimeni nu știe.
Lucian Constantin