„Noul Galați” se scufundă - Primăria are nevoie de 80 de milioane de euro pentru consolidarea malului Falezei

   Gălăţenii riscă să rămână fără cea mai importantă zonă de promenadă, unul dintre obiectivele turistice ale oraşului. O spune însuși actualul primar Marius Stan - promotorul conceptului de „Noul Galați”. De când a venit la conducerea municipalității, noul primar avut parte numai de dezaste precum: surpări de străzi, furtuni violente cu copaci smulși din rădăcini și inundații pe străzi, proiecte defectuoase etc. Colac peste pupăză, a apărut o veche problemă, ignorată ani la rând de vechea conducere. Primarul liberal avertizează că, în cazul producerii unui cutremur mai puternic, există pericolul prăbuşirii Falezei Dunării. „Taluzul Falezei este o bombă cu ceas și trebuie consolidat urgent. Problema este foarte serioasă, ne preocupă şi trebuie să găsim soluţii pentru reabilitarea malului şi stabilizarea lui cu piloţi”, a spus Stan.

 

   Autorizații pe prietenii politice

   Terenul în zonă este extrem de instabil, din cauza eroziunii pe care o produce Dunărea la bază, dar şi din cauza faptului că Faleza a fost construită în anii 60, prin umplutură de pământ amestecat cu moloz. Pericolul este mare şi din cauza faptului că Primăria a autorizat, în mod ilegal, ca pe Faleză să se construiască zeci de blocuri, cârciumi și hoteluri. O astfel de terasă este cea a fostului consilier liberal Nicușor Ursu. Mai exact, un buncher din beton ridicat pe spațiul verde, cu ajutorul relaţiilor de partid. Autorizații ilegale pe bandă rulantă au fost date și prietenului alianței USL, Corneliu Istrate. De asemenea, în 2010, aleșii locali au aprobat avize de construcție pentru sediul PDL. Așa se face că, nenumăratele construcţii de pe Faleză solicită malul cu greutatea lor  și contribuie la alunecarea terenului în Dunăre.

 

   Bani de la UE

   Reabilitarea malului Falezei costă circa 80 de milioane de euro, bani de care Primăria nu dispune în acest moment. Singura soluție ar fi accesarea unui proiect european. „Este una dintre problemele cele mai mari ale orașului. Pe Faleză s-a construit fără a se ține cont de condițiile tehnice. Vrem să accesăm fonduri europene pentru rezolvarea acestei probleme. Este vorba de 80 de milioane de euro”, a mai spus primarul liberal. Instabilitatea malului Falezei este și motivul pentru care Primăria a decis ca să nu mai dechidă circulația la Elice. „Vom face un părculeț acolo, cu fântâni arteziene. Am vorbit cu arhitectul-șef și sperăm să se concretizeze”, a încheiat Stan.

   Lucian Constantin