Buzunarele gălăţenilor - jefuite lunar cu 18.000 de lei de către lichidatorul Apaterm

   Judecătorii de la Cutea de Apel Galați au scăzut, de la 30.000, la 12.000 de lei onorariul lunar pe care trebuie să-l încaseze firma care lichidează societatea de termoficare Apaterm. Până luna aceasta, gălăţenii plăteau lunar câte 30.000 de lei către Insol SPRL, din Constanţa, aşa cum a precizat primarul Marius Stan. Suma este achitată către lichidator pentru a se realiza falimentul şi reorganizarea Apaterm, distribuitorul de energie termică din municipiul Galaţi.

Iulian Aramă, fostul preşedinte al Consiliului de Administrație al Electrocentrale –furnizorul de agent termic primar care se constituie în principalul creditor al Apaterm şi agentul economic în numele căruia s-a cerut falimentul – a fost mărinimos cu Insol şi acesta a băgat mâna adânc în buzunarele gălăţenilor. S-a oprit la 30.000 de lei. În astfel de cazuri, onorariul lichidatorului este plătit din bugetul firmei aflată în procedură de faliment, în cazul de faţă, Apaterm.

Pentru că banii acordaţi din taxele gălăţenilor către Insol depăşeau onorariul mediu primit de lichidatori în cazuri de faliment (chiar şi în cazul Flanco), cei de la Apaterm au atacat în instanţă valoarea sumelor. Judecătorii de la Curtea de Apel le-au dat dreptate, la sfârşitul săptămânii trecute, şi au decis că onorariul corect este de 12.000 lei lunar. Decizia este executorie. Urmează doar să se stabilească dacă Insolv SPRL va încasa, din luna următoare, 12.000 de lei sau decizia se va aplica reotractiv şi diferenţa până la 30.000 de lei încasată de lichidator până acum timp de un an se va întoarce la Apaterm.

 

   Insol, un lichidator fericit ales de Aramă

   Anul trecut, producătorul de agent termic a cerut, la Tribunalul Galaţi, ca Apaterm să intre în procedură simplificată de faliment şi să fie executată. Asta deşi această procedură se aplică firmelor care nu deţin bunuri, nefiind cazul societăţii de termoficare.
Firma aleasă de Iulian Aramă şi Electrocentrale a fost CC Insol SPRL, a Corinei Corutz, societate implicată în multe lichidări controversate.

De menţionat că, deşi planul de reorgaizare al S.C. Apaterm S.A. a fost aprobat de Adunarea Geerală a creditorilor şi validat de expertul în insolvenţă numit de judecătorul sindic, totuşi planul nu a fost confirmat de acesta.

   Marian Păvălașc