Caracatița afacerilor fraților Boldea se extinde. Procurorii DIICOT au făcut, astăzi dimineață, şapte percheziţii domiciliare la mai multe adrese, dar şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică. Protagoniștii principali sunt Mihail Boldea și Valentin Boldea, directorul DSP Galați, învinuiți într-un caz de înşelăciune şi evaziune fiscală de 450.000 de euro, după ce au înșelat trei ministere. Potrivit anchetatorilor, frații Boldea au constituit un grup infracţional organizat, din care făceau parte şi Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu. Surse judiciare apropiate anchetei susțin că afacerea cu bani europeni a fost pusă pe picioare de fratele fostul deputat PD-L, Mihail Boldea. Se pare că, după arestarea parlamentarului în dosarul tunurilor imobiliare de milioane de euro, stilul afacerilor necurate a fost preluat de către doctorul Valentin Boldea.
Cum au “fentat” frații Boldea trei ministere
Membrii grupării sunt suspectaţi că au folosit opt firme de tip fantomă, pentru a înregistra operaţiuni comerciale fictive pentru diverse mărfuri cu societăţi aflate în lichidare sau inexistente, fapt ce a avut drept consecinţă diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat. Totodată, aceștia ar fi „fentat” instituţii de stat, respectiv Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, contractând lucrări de reabilitare cu unităţi de învăţământ şi spitaliceşti din municipiul Galaţi, "prin modificarea unilaterală a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale și a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate de către membrii grupării". În plus, învinuiții au facturat lucrări la preţuri supraevaluate şi au folosit în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri. Întrebat dacă a încheiat contracte cu instituții publice, Valentin Boldea neagă acuzațiile aduse: „Sunt director la Direcția de Sănătate Publică și eu închei contracte pentru instituția pe care o conduc. Din câte știu, spitalele au fost descentralizate și aparțin de Consiliul Local sau Consiliul Județean”.
Cine sunt membrii grupării infracționale
Potrivit procurorilor DIICOT, membrii care fac parte din gruparea infracţională constituită de frații Mihail şi Valentin Boldea sunt persoane apropiate acestora. George Hristu este acţionar la Agrigal Fruct, cu sediul în comuna gălăţeană Pechea, înfiinţată în iulie 2011. Mihail Boldea are 90% din acţiunile firmei, restul de zece fiind în proprietatea lui George Hristu. Agrigal Fruct este una dintre firmele pe care Boldea nu le-a trecut în niciuna dintre declaraţiile de avere şi de interese depuse din 2008, când a fost ales deputat. De altfel, în luna martie, ANI a anunţat că îl cercetează pe deputat pentru că este acţionar la două firme - Sun Park Energy SRL şi Agrigal Fruct SRL - fără să fi precizat acest lucru în declaraţiile de interese. La rândul său, Andrei Mădălin Petrea, fost grefier la Judecătoria Liești, cercetat în acest dosar, este fiul Elenei Petrea, cercetată şi arestată în dosarul de fraude imobiliare în care a fost arestat fostul deputat. Elena Petrea a fost secretar la cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea.
Fostul șef de cabinet al lui Boldea
O altă persoană cercetată este Mircea Bivol, fostul şef de la cabinetul parlamentar pe care Mihail Boldea l-a avut la Galaţi. El este şi preşedintele Asociaţei pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi, care a obţinut mai multe contracte de finanţare din fonduri europene pentru modernizarea mai multor obiective din municipiul Galaţi. Unul dintre contracte a fost semnat de Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi, în august 2011, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru promovarea unor clădiri de referinţă din Galaţi, precum Casa Memorială "Alexandru Ioan Cuza", Muzeul de Istorie, Biblioteca "V. A. Urechea", prima statuie a poetului Mihai Eminescu, Catedrala Ortodoxă "Sfântul Nicolae", Palatul Administrativ, Universitatea Dunărea de Jos şi mai multe biserici. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.023.688,53 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă s-a ridicat la 107.679,60 lei. Reamintim că fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT, pentru fraude imobiliare. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie.
Sergiu Damian