În colaborare cu reprezentanţii Apelor Române şi cu cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat o serie de controale pe toate cursurile de apă de pe suprafața judeţului Galați, cu scopul de a verifica starea de curăţenie a cursurillor de apă Siret, Bârlad, Prut, dar și la stațiile de epurare.
Jale pe cursurile de apă
Principalele deficiențe constatate pe cursurile de apă Siret, Bârlad și Prut au fost depozitări necontrolate de deșeuri pe maluri (materiale de construcții, deșeuri menajere, material plastic, PET-uri), depozitarea gunoiului de grajd în cantităţi mari (peste 10.000 tone) - în zona digurilor de apărare din localitățile Măstăcani și Foltești, afectarea albiei minore a râului Tecucel din cauza scurgerilor de apă uzată, podețe improvizate sau subdimensionate - pe cursurile de apă Corozel (Matca) și Cernica (Țepu) și podeț dezafectat, cu piloni în albia râului pe cursul apei Brăhășești. „Au fost dispuse măsuri de desfiinţare a depozitelor de deşeuri, a podețelor improvizate, dezafectate precum și a construcțiilor ilegale, decolmatarea rigolelor de apă pluvială, precum și interzicerea deversării apelor uzate direct în râuri”, a precizat Mărioara Gătej, prim-comisar Garda de Mediu.
Nereguli la stațiile de epurare Apă Canal
Comisarii au mai afectuat controale la stațiile de epurare din județul Galați. Astfel, la cea aparținând societății Romportmet SA, au fost constatate depășiri ale valorilor obținute la indicatorul amoniu. De asemenea, deșeurile de namol, provenite de la epurarea apelor, nu sunt înscrise în evidența gestiunii deșeurilor iar predarea acestora nu se realizează în baza formularelor de încărcare-descărcare pentru deșeuri nepericuloase. La stația de epurare din Tg. Bujor (preluată de către operatorul regional Apă Canal), nămolul este transportat la stația de compostare deșeuri din localitate, unde este amestecat cu compostul și, ulterior, folosit în agricultură fără a exista buletine de analiză privind calitatea nămolului rezultat în urma procesului tehnologic. În plus, la momentul controlului, nu exista un permis special pentru utilizarea nămolului, eliberat de catre Agenția Regională pentru Protecția Mediului. La stația de epurare din municipiul Galați s-au constatat deversări de apă uzată pe colectoarele din zona Falezei Inferioare, din dreptul “Elicei” şi vasului “Malnaş”, fără a realiza monitorizarea calităţii apelor uzate deversate. Pentru neregulile constatate, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat nu mai puțin de 13 sancțiuni contravenționale, din care 10 amenzi în valoare totală de 212.000 lei.
Sergiu Damian