Serbările „Noului Galați”: cerşetori în sutană, fum de mititei, lume pestriță și kitsch cât cuprinde

   Zilele oraşului, aşteptate cu mult drag de gălăţeni, s-au transformat într-un adevărat bâlci, unde fumul de mititei şi kitsch-ul au făcut legea. Practic, ţigăneala de anul trecut, de pe Faleza Superioară a Dunării, unde se vindea orice, de la haine de blană, oale de lut, dulciuri, cuverturi, până la pastramă, cârnaţi de oaie şi mititei pe grătar, s-a mutat anul acesta în Centru. Pe lângă toate acestea, zgomotul infernal, aglomeraţia şi mizeria au pus stăpânire pe un cartier întreg. Deși promitea o schimbare în bine, în comparație cu anii trecuți, primarului Marius Stan i-a ieșit exact pe dos.

  

    Cerşetori în sutană

   Din decorul insalubru nu puteau lipsi cerșetorii. Bineînţeles, de toate categoriile. Preoții lucrează din plin la latura sentimentală și cer gălățenilor înfometați bani pentru biserică. Un schit din Piatra Neamț are nevoie de bani pentru fundație și ziduri, în timp ce o biserică din Galați ar vrea un acoperiș. Pentru a ușura dilema financiară a enoriașilor miloși, reprezentanții bisericii afișează prețul total al tablei, sugerează valoarea donației și, ca o veritabilă instituție bancară, anunță posibilitatea de plată în rate, pentru cei cu posibilități reduse.

 

   Campanie umanitară cu ţuică şi vin fiert

   Cu mâna întinsă stau și reprezentanții unui loc foarte drag actualului primar. Este vorba despre clubul de fotbal Oțelul Galați, a cărui siglă tronează la loc de cinste pe un afiș uriaș care anunță o acțiune de colectare de haine și jucării pentru copiii defavorizați. O acţiune de acest gen nu ar fi ceva urât dacă nu s-ar desfășura la un stand unde sunt la vânzare vin fiert și țuică fiartă. În prostia generală, unii comercianţi au zis că e potrivit să afişeze steagul american pe un colac neaoş românesc. Asta tocmai de Sf. Andrei, cu o zi înainte de sărbătoarea naţională.

 

   Bucate piperate şi bombe alimentare

   Şi cum zilele unei localităţi nu pot fi petrecute fără mici şi bere, în centrul oraşului au fost amplasate zeci de tarabe de unde cei flămânzi şi-au putut cumpăra, ce-i drept, la preţuri destul de piperate, băutură şi mâncare. Pentru că tarifele și șpăgile pentru tarabe sau căsuţe au fost mai imense anul acesta, comercianţii au avut grijă ca diferenţa să se regăsească în preţul produselor. Calitatea lor a lăsat, însă, de dorit. De pildă, brînza, caşcaveaua, cârnații de oaie şi șunca erau expuse pe tejghea, în soare, fără să fie acoperite măcar cu un tifon. Aşa că microbii erau la ei acasă. Până autorităţile sanitare se vor autosesiza, bâlciul va continua şi mâine, la fel de zgomotos, la terasele învăluite în fum de mititei şi pastramă.

   Sergiu Damian