Efectele listării Fondului Proprietatea la bursă și ale administrării sale de către Franklin Templeton se extind asupra pieței de capital din România și asupra întregii economii românești. Sub administrarea Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a atras un interes crescut din partea investitorilor internaționali, promovând astfel România și piața românească de capital. Franklin Templeton a făcut demersuri pe lângă guverne succesive, promovând oferte publice inițiale. De asemenea, Fondul a folosit BVB pentru plasarea de acțiuni la societăți din portofoliul său în valoare totală de 445 de milioane de euro (484 de milioane de dolari) și crescând considerabil lichiditatea Bursei. De asemenea, listarea secundară pe Bursa de Valori din Londra a crescut vizibilitatea României și a companiilor din portofoliul Fondului.
Listarea Fondului Proprietatea a avut efecte pozitive şi asupra economiei românești în ansamblul său. Atrăgând investiții internaționale de portofoliu în valoare totală de 1,2 miliarde de euro, Fondul Proprietatea a adus în economia României lichiditatea atât de necesară. Promovarea neîntreruptă de către Fondul Proprietatea, în calitatea sa de acţionar minoritar, și împreună cu Franklin Templeton, a unei guvernanțe corporative solide în companiile de stat a ajutat la creșterea profitabilității acestor companii. Cifrele vorbesc de la sine: profitul net al principalelor 20 de companii din portofoliul Fondului a crescut cu 80% în perioada 2010-2014, în beneficiul companiilor, acționarilor acestora și economiei românești.
După ce am privit spre trecutul Fondului Proprietatea, să ne întrebăm: cum va arăta viitorul României? Eu văd potențial pentru ca România să fie o țară puternică și bogată. Însă pentru a obține creșterea economică susținută necesară pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de viziune strategică, de profundă reformă administrativă pentru a construi un corp de funcţionari publici profesionişti, apolitici, competenţi şi integri, de un proces decizional sănătos, stabil şi transparent, precum şi de planificare şi investiții pe termen lung.
O piață de capital profundă şi lichidă ar asigura de asemenea o bază solidă pentru creştere. După cum a arătat experienţa altor pieţe în dezvoltare, profunzimea şi maturitatea pieţei de capital româneşti ar evolua mai rapid dacă mai multe societăţi de stat ar fi conduse de către manageri profesionişti şi ar fi listate pe piaţa de capital. Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton ar putea juca un rol esenţial în tranziţia către piețe de capital mai dezvoltate și mai mature și o creştere semnificativă şi susţinută a României.
Fondul Proprietatea și Franklin Templeton au fost parteneri neîntrerupți ai României din 2010 încoace, colaborând cu absolut fiecare dintre guverne pentru a asigura prosperitatea României. Cu ocazia acestei a cincea aniversări a listării Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, felicit Fondul Proprietatea şi pe managerul său, Franklin Templeton, pentru munca lor de excepţie, şi pentru că au construit fundamentul pentru prosperitatea viitoare a României.
Public Diplomacy – Press Office
U.S. Embassy-Bucharest