Echipa Paralimpică a României este gata să scrie istorie la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro   În perioada 7 – 18 septembrie, Rio de Janeiro găzduiește cea de-a 15-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară. La competiția unde se întâlnesc sportivi din peste 176 de țări, calificați atât la categorii deja consacrate, cât și la categorii noi, România este prezentă cu cea mai numeroasă echipă din istoria Jocurilor Paralimpice.

   Marea deschidere a competiției, unul dintre cele mai așteptate momente ale Jocurilor, a avut loc ieri și s-a desfășurat pe faimosul stadion Maracana. Competițiile vor avea loc în patru cartiere din Rio: Barra da Tijuca, Copacabana, Maracana și Deodoro, la care vor participa sportivi din 176 de țări. Programul olimpic include 23 de sporturi, cuprinzând 528 de probe sportive.

   Cea mai numeroasă și bine pregătită echipă paralimpică româneascădin istoria participărilor la această competiție, formată din 12 sportivi, va trebui să își dovedească performanțele, pasiunea și perseverența în următoarele zile, în încercarea curajoasă de a obține nu doar medalii, ci și recunoașterea valorilor fundamentale. Sportivii care ne vor reprezenta se vor întrece în competițiile de atletism, paracaiac, ciclism, înot, judo pentru nevăzători, tenis de masă și paratriatlon.

   Onoarea de a fi portdrapel la ceremonia de deschidere i-a revenit lui Eduard Carol Novak, singurul campion paralimpic din istoria României. Ciclistul speră ca un eventual succes al său sau al colegilor să amplifice sportul paralimpic în țară la nivelul celor din țările dezvoltate economic.

   Aceasta este prima ediție în care paracanoea și paratriatlonul figurează la Jocurile Paralimpice. Paracanoea are calificați doi sportivi români, Iulian Șerban și Mihaela Lulea.Şerban este multiplu campion mondial la paracanoe, în timp ce Mihaela a obţinut medalia de aur la Campionatul European şi bronz la Campionatul Mondial. Pentru paratriatlon, Octavian Ilina este cel care va încerca să-și îmbunătățească radical timpul de finish în cadrul celor trei probe ale competiției.

   La categoria atletism, România va fi reprezentată de Florin Cojoc, calificat pentru Rio la probele de săritură în înălțime și săritură în lungime, și de Florentina Hriscu, calificată la proba de aruncare a discului. Eduard Novak, alături de Olah Attila, va lupta pentru câștigarea unei noi medalii la categoria ciclism.

   Prima participare a României la Jocurile Paralimpice la categoria judo pentru nevăzători îi revine lui Alex Bologa, student la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Categoria înot va fi cucerită de frații Ciorap, Naomi, în vârstă de doar 19 ani, și Samuel, de 21 de ani. La tenis de masă, vor face echipă Dacian Makszin, calificat și la Jocurile de la Londra, din 2012, și Bobi Simion, aflat la prima sa participare la Jocurile Paralimpice.