Afacerea toaletelor ecologice a început să pută, la propriu și la figurat. De doi ani, municipalitatea plăteşte o căruţă de bani pentru închirierea şi întreţinerea toaletelor numite impropriu "ecologice". De pe site-ul Sistemul Electronic de Achiziţii Publice aflăm că, în urma unei licitaţii publice, din data de 23 martie 2011, firma Envirotech, din Constanţa, a obţinut un al doilea contract consecutiv cu Primăria Galaţi. Este vorba de: "Servicii de închiriere şi de întreţinere a 75 toalete ecologice mobile. Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este 258.852 lei, din care, pentru anul 2011, s-au alocat 164.658 lei". Adică 40.000 de euro. Un simplu calcul ne arată că afacerea nu este deloc profitabilă pentru urbe. În primul rând, o toaletă mobilă nu costă mai mult de 800-1.000 de euro, iar municipalitatea plăteşte, doar pentru închirierea ei, peste 500 de euro pe an. În al doilea rând, nu se poate numi "ecologică" o cutie plină cu excremente, neigienizată şi nesalubrizată la timp.
Legături între două primării pesediste
Cum a ajuns municipalitatea gălăţeană să facă afaceri cu firma Envirotech Constanta? Simplu! Prin clientelism politic între două primării pesediste.De la Registrul Comerţului aflăm că în spatele acestei afaceri a fost, până nu demult, Radu Merla, soțul lui Ani Merla, şefa Direcţiei de Dezvoltare şi Programe din cadrul Primăriei Constanţa. Pentru a evita un eventual scandal, pe 26 octombrie 2010, în urma unei adunării generale a asociaţilor din cadrul Envirotech, Dănuţ Florescu şi Radu Merla au decis: "retragerea din societate, din calitatea de asociat, a lui Merla Radu, care cesionează la valoarea nominală cele 10 părţi sociale pe care le deţine, către asociatul Dănuţ Florescu, care devine asociat unic. Participarea la profit şi pierderi va fi în proportie de 100 % pentru asociatul unic", se precizează în documentul respectiv.
Parfum de urină
Cele 75 de toalete sunt amplasate în diferite zone ale oraşului. În special, unde este trafic pietonal intens, precum staţii de autobuz, de taxi, parcuri şi pieţe. Cum în cei 500 de euro intră şi întreţinerea lor, ne-am fi aşteptat să fie măcar curăţate la timp şi să ofere minimul necesar de igienă. Mirosul pestilenţial pe care îl imprăştie aceste toalete îi contrazice, însă, pe reprezentanţii primăriei, care susţin că golirea şi odorizarea se face zilnic. Nu punem la îndoială nici faptul că şi anumiţi gălățeni dau o mână de ajutor la menţinerea în “bună stare” a acestora.
Sergiu Damian