Jaful și mizeria generate de oamenii lui Eugen Durbacă în cimitirul Eternitatea vor fi mascate cu un gard în valoare de 2.567.030 lei, adică 570.000 de euro. Inițiativa îi aparține primarului Ionuț Pucheanu și a fost trecută prin Consiliul Local în ședința de săptămâna trecută. Tunul financiar a fost pus la punct de politicienii din PSD și ALDE încă înainte de alegerile locale, atunci când Pucheanu era director la Ecosal. Proiectul inițial prevedea alipirea unui teren ce aparține Ecosal și reparația gardului pentru nu mai puțin de trei milioane de euro.
Planul inițial a fost abandonat și inițiatorii sunt nevoiți să se mulțumească cu numai 570.000 de euro pentru o afacere care să se finalizeze cu repararea gardului actual în anumite zone afectate. Pe lângă faptul că suma este imensă pentru cârpeala pusă la cale, urgența pentru cimitirul Eternitatea o reprezintă degradarea din interiorul așezământului, fenomen întreținut tocmai de oamenii plătiți din bani publici să o împiedice. De când administrarea firmei municipalității Gospodărire Urbană a ajuns pe mânile lui Eugen Durbacă, prin omul său de partid Eduard Grosu, degradarea cimitirului Eternitatea s-a accelerat prin neglijență și furturi. Locul de reculegere ce ar trebui să fie un monument istoric al Galațiului a devenit un stat în stat, întreținut din bani publici, în care gunoiul și hoția sunt la putere. La tot pasul, sunt grămezi de gunoaie care rămân pe poziție și săptămâni întregi, până când angajații catadicsesc să le strângă. Focarele de infecție sunt completate și cu mormintele desfăcute și lăsate săptămâni întregi cu resturile de sicriu la vedere (vezi foto 2). Furturile de flori sau de elemente metalice de la morminte sunt tot apanajul unor angajați protejați de conducerea politizată. În toată această mizerie, cu monumetele istorice degradate și grămezi de gunoi la tot pasul, câinii comunitari, mai mulți decât în adăpostul Primăriei, fac parte natural din peisajul dezolant. Dezastrul nu se oprește aici: administrarea haotică a cimitirului a făcut ca evidența locurilor de veci să nu mai existe, cu toate că trebuia făcută o arhivă computerizată cu mulți ani în urmă, lucrare pentru care au fost alocați bani din bugetul municipalității. În rest, coșuri de gunoi lipsă, copaci tăiați fără discernământ, cerșetori care cotizează la angajați, paznici fără niciun rol și multă indolență.
Toate acestea vor dispărea, odată ce vor fi acoperite cu bucățile de gard pentru care primarul a alocat 570.000 de euro din bugetul municipalității.
S.Ț.