Personajul dubios Lucian Stegaru trage foloase din autointitulata calitate de șef al revoluționarilor gălățeniCampania securistică de denigrare a Revoluției din decembrie 1989 este dusă, mai mult sau mai puțin conștient, și de persoane care dețin patalamale de revoluționar. Astfel, curajoșii care au preluat puterea pentru scurt timp în 1989 au devenit, din perspectivă politică, dar și ca imagine publică, răul care ține România pe loc.

Discuția despre Revoluție și revoluționari, la Galați, nu se poate face pornind de la personajul dubios Lucian Stegaru, individ care se prezintă șeful revoluționarilor locali și care a încercat, în această calitate, să obțină beneficii și de la instituții publice. După ce s-a dovedit că actorul Vlad Vasiliu a colaborat cu fosta Securitate, o parte din actele primei organizații revoluționare din Galați, pe care acesta o conducea, Liga Națională a Luptătorilor din Decembrie 1989 (LNLD 1989), a ajuns pe mâna lui Stegaru. Cu aceste acte și cu o asociație care riscă să fie radiată, de aproape 10 ani, individul nu a făcut decât să se prezinte drept un șef al revoluționarilor locali și să tragă foloase din asta.

Lucian Stegaru era, în anul 1989, tehnician la Telefoane (PTTR), întreprindere socialistă înțesată de securiști din care provine și liderul local al PSD, inginerul Dan Nica. Întâplarea a făcut ca maiorul Ilie Plătică Vidovici, cel care asigura paza primului Comitet Revoluționar din Galați, condus de profesorul Apostol Gurău, să fie nemulțumit de legătura asigurată prin telefoanele operative (TO) din clădirea fostul Comitet Județean PCR. Astfel, în calitate de depanator al TO, la cererea lui Plătică, ajunge în preajma revoluționarilor și Lucian Stegaru. După cum susține Ilie Plătică Vidovici, Stegaru a fost arestat de forțele militare conduse de maior din cauza faptului că nu rezolvase problema TO și că avea un comportament dubios. Asta, după ce maiorul Plătică a arestat o parte din Comitetul Revoluționar, în dimineața zilei de 24 decembrie 1989. Prin acest concurs de împrejurări, din calitatea de depanator de telefoane chemat să asigure legăturile exterioare clădirii în care se organizaseră revoluționarii care preluaseră puterea la Galați, Lucian Stegaru a ajuns Luptător cu merite deosebite în Revoluție.

Cu patalamaua de revoluționar în buzunar, Stegaru și-a refăcut viața și a devenit om de afaceri. Pentru un gater pe care îl deținea într-o comună tulceană, a apelat la cel care îl arestase în 1989, Ilie Plătică Vidovici. Stegaru l-a contactat pe Plătică, cel care îl cunoștea pe primarul comunei unde avea revoluționarul gaterul, și, în schimbul unei intervenții care să-i crească afacerea, i-a promis fostului lider PSD că îi dă date despre rivalul său din partid, Dan Nica. Personajul dubios a fost dat afară și din Primăria Galați, acolo unde se folosea de calitaea menționată pentru a rezolva diferite probleme ”ale revoluționarilor”.

Acum, individul dubios împrumută bani de la revoluționari, pe care nu-i mai restituie, și colidă televiziunile locale. Acolo unde se plânge de faptul că nu mai beneficiază de indemnizația de revoluționar.

S.Ț.