Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat, la 16 martie, un decret de urgență care, printre alte măsuri, permite Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să ordone anunțuri de retragere a site-urilor web și a articolelor care conțin „fake news”. Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) consideră că guvernele au dreptul să abordeze dezinformarea. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea duce la autocenzură. Autoritățile publice pot fi tentate să abuzeze de puterea de a închide abordările care se abat de la linia oficială.
Decretul de urgență din România include un articol despre combaterea răspândirii online a „informațiilor false” legate de pandemie, ceea ce va permite suprimarea articolelor și a site-urilor care dezinformează. „Decizia a venit ca un șoc pentru mulți profesioniști din domeniul mass-media, deoarece zvonurile privind astfel de restricții au fost respinse de oficialii guvernamentali cu o zi înainte de declararea decretului de urgență. ANCOM, manager al infrastructurii de comunicare fără expertiză în tratarea problemelor spinoase precum dezinformarea, a fost responsabilă pentru implementarea eliminării conținutului. Nu au fost furnizate mecanisme de apel și de redresare”, a comentat Centrul Român pentru Jurnalism Independent. Potrivit guvernului român, ANCOM ar implementa doar extragerea conținutului, pe baza recomandărilor venite din partea Grupului de Comunicare Strategică, un grup de lucru guvernamental însărcinat cu gestionarea pandemiei.
Alte prevederi ale decretului de urgență sunt denunțate și de Sindicatul Jurnaliștilor din România, SRJ MediaSind. Decretul stabilește limitări privind cererile de informații, prin prelungirea timpului de răspuns autorizat de la 30 la 60 de zile. „Nu vedem justificarea acestor măsuri, într-un context în care jurnaliștii ar trebui, dimpotrivă, să aibă acces mai rapid la informații despre pandemie”, a declarat președintele SRJ MediaSind.
Deciziile suplimentare de limitare a circulației informațiilor la nivel de județ ridică îngrijorări grave în România. La 20 martie, mai multe organizații ale societății civile au emis un Manifest pentru a solicita o mai mare transparență a datelor referitoare la răspândirea COVID-19 în România (http://www.nepasadegalati.ro/societatea-civila/3191-institutiile-statului-alimenteaza-conspirationismul-si-dezinformarea-prin-lipsa-de-transparenta.html).
EFJ și SRJ MediaSind solicită autorităților române să asigure transparența deplină cu privire la pandemie și să restabilească capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără nicio limitare.
Federația Europeană a Jurnaliștilor