Polițiști gălățeni infractori

   Șapte ofițeri și peste 40 de agenți ai Poliției din Galați au comis fapte penale în ultimul an. Cele mai multe infracțiuni săvârșite de oamenii legii sînt din sfera corupției, însă, au existat polițiști care s-au dedat la fărădălegi de cea mai joasă speță. Cele mai răsunătoare cazuri penale în care polițiștii gălățeni dețin rolurile principale sînt legate de Secția 4, acolo unde doi agenți au fost arestați sub acuzațiile de tâlhărie și violare de domiciliu, iar alți trei sînt trimiși în judecată pentru favorizarea hoților de fier vechi din combinat. Au fraternizat cu hoții de la combinat alți doi polițiști, un ofițer și un agent, de la biroul de poliție de platforma siderurgică. Și ei sînt judecați, acum, pentru constituire în grup de infracționalitate organizată și favorizarea infractorului. ”Imaginea Inspectoratului de Poliție Galați este grav afectată de evenimentele negative înregistrate în cursul ultimului an, când polițiști ai inspectoratului au comis fapte penale. În total există un număr de șapte ofițeri și peste 40 de agenți care au comis fapte penale și sînt cercetați în prezent. Acest lucru ne nemulțumește profund și considerăm că imaginea inspectoratului este afectată profund, cu consecințe directe asupra gradului de siguranță a cetățeanului, dar și a gradului de încredere a cetățeanului în poliție”, a declarat secretarul de stat responsabil cu Ordinea Publică în Ministerul Administrației și Internelor (MAI), chestorul Ioan Dascălu, la ultima sa vizită în Galați.

 

   Conducerea Poliției Galați, sancționată

   Pentru faptele penale comise de subordonați, dar și pentru alte nereguli, a dat socoteală și conducerea Poliției Județului Galați. Șefii de la MAI au instituit, mai întâi, monitorizarea permanentă asupra activității manageriale a Poliției din Galați. Apoi, ministrul de Interne și-a trimis Corpul de Control la Galați. Verificările au durat mai bine de două săptămâni și nu au rămas fără urmări. Majoritatea șefilor din Poliția județului Galați, de la toate eșaloanele, au fost sancționați. Dacă unii au scăpat mai ușor, alții au ajuns în fața Consiliului de Disciplină al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Este cazul celor doi adjuncți ai șefului IJP Galați, comisarul șef Doru Geru și comisarul Daniel Miron. Surse din IGPR susțin că Geru și Miron au primit cea mai aspră sancțiune, înaintea destituirii din Poliție, și anume retrogradarea într-o funcție inferioară. ”Nu am primit nici o înștiințare oficială în acest sens, deci nu pot comenta. În momentul în care vom primi un document oficial de la București, vom vedea ce este de făcut. Evident, ne vom corforma”, ne-a declarat șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Galați, comisarul Dănuț Lefter. De altfel, nici șeful Poliției județene, comisarul Dănuț Lefter, nu a scăpat de sancțiune. Din informațiile noastre, conducerea IGPR a fost mai blândă cu Lefter, care a fost doar mustrat.

 

   Polițiști tâlhari

   Cel mai grav caz penal cu polițiști în rolurile principale este cel al agenților de la Secția 4, Ioan Matei și Viorel Mizdrea. Faptele lor au făcut înconjurul țării, chiar de Ziua Națională a României. Cei doi polițiști, de la Secția 4, au intrat, fără mandat și fără permisiunea proprietarilor, în casa unor persoane din Galați și, prin forță, au furat de acolo 550 de lei și mai multe cartoane de țigări. Oamenii i-au reclamat pe polițiști. Judecătoria Galați a emis mandate de arestare pe numele celor doi agenți de poliție de la Secția 4, pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie și violare de domiciliu. ”În momentul în care a început urmărirea penală împotriva lor, ambii agenți de poliție de la Secția 4 și-au prezentat demisia”, a declarat, la momentul respectiv, șeful IJP Galați, comisarul Dănuț Lefter. Cei doi agenți de la Secția 4 erau cercetați penal și în alte dosare. Unul dintre ei, pentru luare de mită, iar celălalt pentru rănirea gravă a unui copil pe trecerea de pietoni.

 

   Frăția fierului vechi

   Un alt caz extrem de grav, în care polițiștii au trecut în tabăra infractorilor, s-a produs vara trecută, atunci când un ofițer și un agent de la Poliția Sidex au fost reținuți, de procurorii DIICOT, sub acuzațiile de complicitate la furt cu consecințe deosebit de grave și aderare la grup de crimă organizată. Alături de cei doi polițiști, au fost reținute, de procurorii DIICOT din Galați, alte cinci persoane, membre ale unei rețele bine organizate de trafic cu bunuri furate din combinat, printre care și agenți de pază de la firma care asigură securitatea platformei siderurgice. Potrivit actului de inculpare, timp de doi ani, comisarul șef Vasile Hulea și agentul principal șef Marian Munteanu, foști lucrători ai biroului de poliție de pe platforma siderurgică, au protejat afacerile rețelei de hoți de fier din ArcelorMittal Galați. Sub oblăduirea celor doi polițiști, traficanții de fier au furat din combinat tone de tablă, zinc, rulmenți și electrozi de sudură, bunuri valorificate ca fier vechi la centrele specializate din județul Galați. Împreună, polițiștii și traficanții de fier s-au îmbogățit cu șase miliarde și jumătate de lei vechi. Judecătorii Curții de Apel Galați au considerat că faptele polițiștilor nu prezintă pericol public și nu au emis mandate de arestare pe numele lor. În urma extinderii cercetărilor, au mai fost trimiși în judecată, în același dosar, și trei agenți de Poliție de la Secția 4.

 

   Inculpat alături de nume grele

   Ajutorul șefului de post din comuna Vânători, agentul Alexandru Șerban, este și el vedetă penală. Numai că numele său nu a apărut așa, oricum, ci într-un dosar de corupție în care au fost și sînt implicate nume foarte grele din Galați. Cap de listă, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, Dinu Gâlcă. Acesta a fost trimis în judecată de DNA sub acuzațiile de trafic de influență, șantaj, fals, uz de fals și instigare la fals, toate în formă continuată. Între timp, fostul procuror general a murit, în urma unui atac de cord. Alături de Gâlcă mai sînt inculpate în dosar alte opt persoane, oameni de afaceri din Galați, Tecuci și Vrancea, un fost procuror din jud Galați, Ion Popescu, funcționar guvernamental în județul Vrancea, un notar public din Galați, Dumitru Cosma, un avocat de renume al Baroului Galați, Alexandru Bălan, și patronul cotidianului ”Imparțial” din Galați, Lili Dediu. Toți sînt acuzați de fapte de corupție și infracțiuni conexe celor de corupție, cum ar fi traficul de influență, cumpărarea de influență, șantajul, mărturia mincinoasă și falsul în declarații. Inițial, dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu toți inculpații în stare de libertate. După moartea fostului procuror general, dosarul a fost mutat la Tribunalul din Galați.

 

   Beat criță la volan

   Cel mai nou venit în tagma polițiștilor infractori este agentul Ioan Axente de la Serviciul Criminalistic din cadrul IJP Galați. Săptămâna trecută, polițistul a provocat un grav accident de circulație, în care a fost rănit un coleg de-al său de la Secția 5. În caz, nu este vorba doar de o banală vătămare coprorală din culpă, ci și de o altă infracțiune extrem de gravă la Codul Rutier: conducere sub influența băuturilor alcoolice. Pe scurt, agentul criminalist Axente a băut binișor, s-a urcat la volanul mașinii personale și, din cauza vitezei, dar și a stării de ebrietate, a pierdut controlul volanului, s-a răsturnat cu autovehiculul și a nimerit în gard, chiar în apropiere de Poliția Rutieră. Agenții de circulație ajunși la fața locului au constatat că polițistul criminalist avea o alcoolemie de 0,92 la mie în aerul expirat. Acum, este cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice. Riscă până la 7 ani de închisoare și să fie dat afară din Poliție.

   Emanuela Turcu