Vizita primarului Dumitru Nicolae în Suedia nu a fost intâmplatoare. Omul muncii s-a deplasat în țara nordică pentru a vedea cum funcționează un sistem de incinerare a gunoiului, pe care îl vrea implementat și la noi. Mai exact, suedezii de la Firma Usital vor să investească la Galați, într-un incinerator care să producă energie termică. Ei vor veni cu proiectul și cu banii, iar Primăria le pune la dispoziție terenul și deșeurile nereciclabile. Investiția se ridică la peste 100 milioane de euro, sumă pe care suedezii vor avea grijă sa o recupereze în scurt timp. Practic, energia termică va fi folosită pentru încălzirea locuințelor gălațenilor, iar banii se vor regăsi, evident, în factura lunara. Dacă planul lui Nicolae va fi dus la bun sfârșit, producătorul local de agent termic, Electrocentrale, va dispărea și va fi înlocuit de firma Usital. Nu același lucru se va întâmpla cu căpușa Apaterm, expertă în evaporarea banului public. "CET dispare, Apaterm nu. Trebuie să se ocupe de distribuție", a explicat primarul.
Firesc ar fi ca acest sistem modern de producere a energiei să fie și avantajos din punct de vedere economic. Adică să se reduca prețul gigacaloriei. Ei bine, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece nu sunt, deocamdată, bani pentru modernizarea rețelelor de distribuție. Pierderile de pe rețea, de circa 40%, vor fi plătite tot de gălațenii racordați la sistemul public de încălzire.
Proiectul privind construcția stației de încinerare a gunoiului urmează să se facă printr-un parteneriat public privat, care va trebui să aibă acceptul Consiliului Local. Până atunci, primarul Nicolae așteaptă o nouă vizită la Galați a suedezilor, care s-ar putea să ne găsească cu casele înghețate.
Un gălațean produce, în medie, 1,1 kilograme de gunoi pe zi. În cazul în care municipalitatea va bate palma cu suedezii, iar deșeurile vor fi incinerate, durata de viață a noii gropi de gunoi va crește cu cel puțin 10 ani.
Sergiu Damian